Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendența împărătească și preoțească: tatăl ei Ioachim era urmaș al regelui David, iar mama ei, Ana, era fiica preotului Matthan. De asemenea, Nașterea Maicii Domnului reprezintă prima mare sărbătoare a noului an bisericesc, care începe cu data de 1 septembrie.
În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de ziua Naşterii Maicii Domnului. Așadar, iată ce este bine să faci și ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică.
Există credinţa că, în această zi, nu este voie să se aprindă focul în casă fiindcă aduce ghinion şi boală.
În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.
Este bine ca, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, în fiecare casă să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Maicii Preasfinte.
Pe 8 septembrie, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.
Există, de asemenea, credinţa că, dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.
Citeşte şi Mesaje de Sfanta Maria. SMS-uri si urari de Sfanta Maria 2020
De asemenea, tradiţia spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea.
La Maica Domnului vine fetele care vor să se mărite cerându-i ajutor în găsirea alesului.
Fecioara Preasfântă este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descântătoare pentru vindecarea bolilor. Nu e credincios care să-i fi adresat rugi fierbinţi şi să nu-i fi împlinit visul.
De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol. În unele părţi ale ţării, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara călduroasă. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.
Aproximativ 2,2 milioane de români poartă numele Sfintei Născătoare de Dumnezeu sau derivate din acesta. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
De Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.