Sf Marie Mică 2020. Tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să facă, în această zi, fetele care vor să-şi găsească alesul

Sf Marie Mică 2020. Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de către Biserica Ortodoxă, anual, la data de 8 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Ca oricărei mari sărbători, şi acesteia îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respcetă cu sfinţenie pentru a fi feriţi de necazuri.
Romania TV
08 sept. 2020, 05:20
Sf Marie Mică 2020. Tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să facă, în această zi, fetele care vor să-şi găsească alesul

Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendența împărătească și preoțească: tatăl ei Ioachim era urmaș al regelui David, iar mama ei, Ana, era fiica preotului Matthan. De asemenea, Nașterea Maicii Domnului reprezintă prima mare sărbătoare a noului an bisericesc, care începe cu data de 1 septembrie.

În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de ziua Naşterii Maicii Domnului. Așadar, iată ce este bine să faci și ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică.

Superstiţii de Sf Marie Mică 2020. Ce se întâmplă dacă găteşti în această zi

Există credinţa că, în această zi, nu este voie să se aprindă focul în casă fiindcă aduce ghinion şi boală.

În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

Este bine ca, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, în fiecare casă să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Maicii Preasfinte.

Pe 8 septembrie, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Există, de asemenea, credinţa că, dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.

Citeşte şi Mesaje de Sfanta Maria. SMS-uri si urari de Sfanta Maria 2020

De asemenea, tradiţia spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. 

La Maica Domnului vine fetele care vor să se mărite cerându-i ajutor în găsirea alesului.

Fecioara Preasfântă este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descântă­toare pentru vindecarea bolilor. Nu e credincios care să-i fi adresat rugi fierbinţi şi să nu-i fi împlinit visul.

Tradiţii de Sf. Maria Mică 2020. Ziua în care se împart struguri şi prune

De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol. În unele părţi ale ţării, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara călduroasă. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.

Cine îşi serbează onomastica de Sf. Maria Mică 2020

Aproximativ 2,2 milioane de români poartă numele Sfintei Născătoare de Dumnezeu sau derivate din acesta. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spui de Sfânta Maria. Îţi îndeplineşte orice dorinţă

De Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.

 

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul care are dinți de cupru. E o creatură cu aspect înfiorător, cu care nu ai vrea să ai de-a face
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Război pe averea lui Alain Delon. Copiii celebrului actor se ceartă pe bani. Cui va rămâne întreaga moștenire
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum îți reglezi ceasul biologic, dacă trebuie să te trezești devreme
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Elveția caută soluții pentru eliminarea muniției aruncate în lacuri
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...