Trebuie să precizăm că fişele la Religie au în plus, pe lângă avizul banal al Ministerului Educaţiei, şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel.
Comentariu laic. Ar putea fi o ştire izolată, dar nu e, mici ciupeli de genul ăsta sunt consemnate mereu de presă.
Ultimul exemplu, de la Sibiu. Acolo, cei care dădeau examen pentru permisul auto plăteau o „taxă de întreţinere” a sălii de 5 lei către Arhiepiscopie, Arhiepiscopie care închiriase sala de la Prefectură. Dar, chiar are nevoie Biserica Ortodoxă de mărunţiş?
Toate cultele recunoscute din România beneficiază de o grămadă de facilităţi fiscale. Nu plătesc impozit pe clădiri, pe terenuri, pe veniturile obţinute din producerea şi vânzarea obiectelor de cult, din chirii, autorizaţiile de construcţii sunt gratuite, accizele din combustibilii folosiţi la încălzire sunt eliminate. Nu întâmplător Patriarhia Română a înregistrat în 2011 un profit de 6,6 milioane de euro în 2011, mai mult decât McDonald’s Romania. Cifra e cu atât mai remarcabilă cu cât BOR finanţează un trust de presă care are 42 de licenţe radio, mai multe decât Pro-ul, o televiziune cu acoperire naţională (Trinitas), un ziar cu tiraj peste Adevărul şi o agenţie de ştiri.
Termenul de „profit” n-a fost acceptat de reprezentanţii Bisericii pentru că, la sfârşitul fiecărui an , „excedentul” este cheltuit pe programe, inclusiv programe sociale. Cu alte cuvinte pentru ajutorarea săracilor, a copiilor etc.
Atunci, ce rost are să-i taxezi tot pe copii, tocmai când învaţă Religia?
Culmea e că politicienii noştrii sunt de părere, în fiecare an electoral, că Biserica şi preoţii au nevoie şi de mai mulţi bani. O optime din cele 9.000 de amendamente depuse de parlamentari la Legea Bugetului pe 2012 voiau să dea mai mulţi bani bisericilor de prin circumscripţii. În România sunt 18.300 de biserici (13.100 ortodoxe) şi 4.700 de şcoli generale. Recent, un pesedist a venit cu ideea că preoţii ar trebui scutiţi de plata impozitului pe salarii.
NU e NEWSALERT, e doar o ştire mică: Biserica italiană va fi taxată de statul italian pentru activităţile sale imobiliare rentabile, începând cu anul 2013, şi va trebui să plătească impozitul Imu (Impozitul municipal unic) pe proprietăţile sale imobiliare, a decis marţi Consiliul de miniştri.
Taxa nu va fi aplicată pentru locaşurile de cult, dar Biserica va începe să plătească impozitul Imu pentru toate bunurile imobiliare rentabile (restaurante, hoteluri), inclusiv pentru clădirile utilizate în activităţi mixte, comerciale şi religioase.