Sfânta Maria 2022. La jumătatea lunii august, avem parte de o mare sărbătoare religioasă cu foarte multe semnificaţii. Vorbim de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară ca Sfânta Maria (Sântamaria), Uspenia din slavă sau Sfânta Marie Mare, cinstită pe 15 august.
Adormirea Maicii Domnului este considerată cea mai veche și mai mare sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox închinată Sfintei Fecioare Maria. Aceasta este precedată de o perioadă de post de două săptămâni numit Postul Adormirii Maicii Domnului.
Sfânta Maria 2022. Spunem sau nu ‘La mulţi ani’ pe 15 august? Un cunoscut preot lămureşte dilema românilor
Perioada dintre 15 august, când este Sfânta Marie Mare, şi 8 septembrie, când se sărbătorește Sfânta Marie Mică, apare în popor sub denumirea de Între Sântămării. Conform tradiţiei, este perioada potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În ziua de Sfânta Mărie Mare ciobanii obișnuiesc să coboare turmele de oi de pe munte, ceea ce înseamnă că anotimpul călduros se apropie de sfârşit.
Tot în această zi, oamenii cu vii mari aveau obiceiul să tocmească pandurii cu scopul de a le păzi, iar bărbaţii să-și schimbe pălăria cu căciula. Dormitul afară pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb erau interzise de Sfânta Maria Mare.
Organizarea târgurilor şi a iarmaroacelor de toamnă intră printre alte obiceiuri ale sărbătorii de pe 15 august, precum și strângerea ultimelor plante de leac, culesul florilor de pus la icoane, considerate apoi bune pentru vindecarea anumitor boli.
Prin anumite zone ale Moldovei sărbătoare este privită ca sărbătoarea morţilor, ocazie de pomenire a strămoşilor plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.
Se mai practică obiceiul ca de sărbătoarea Sfintei Maria Mare să nu se muncească, să nu se coase și nici să se spale haine. Această sărbătoare se ține în special pentru sănătate, cât pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de cele rele.
La sate, se obișnuiește ca de Sfânta Maria Mare să se pună masă comună în curtea bisericii la care pot participa sătenii, dar și străinii din alte sate. Așa se cinstește marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.
Începând cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot organiza nunţi, precum şi praznice de pomenire a morţilor.
Sfanta Maria 2022. Ce se împarte pe 15 august
În Moldova, gospodinele împart fructe, dar mai ales struguri și prune sau bucate gătite de ele însele cu o zi înainte. Se mai poate oferi și pâine, nu înainte de a fi sfințite în biserică. În unele zone din Muntenia, deținătorii de stupi de albine iau primii faguri cu miere, pe care îi împart nu numai cu familia, cât cu cei săraci.
În același timp, se împarte apă, într-o cană, linguri, furculițe, haine pentru cei sărmani. O altă tradiție de Sfânta Maria este și porumbul copt pe grătar sau fiert. În ziua de 15 august, după slujba de la biserică, femeile merg în cimitire, ca să tămâie mormintele celor dragi.
Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei
Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor prilejuiește Ziua Marinei. La malul mării sau în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale. În toate porturile și orașele de la mare și Dunăre se poate participa la manifestări dedicate acestui eveniment special.
Sfânta Maria este cinstită în mod deosebit de către credincioșii de-a lungul fluviului Dunărea și de la malul mării, pe care o consideră ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a ajuns în acest an la a 113-a aniversare, pentru că în 1902 a fost sărbătorită pentru prima dată.