SFANTA MARIA, ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Ce trebuie să facă fetele nemăritate pe 15 august

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. La data de 15 august, Biserica Ortodoxă cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria (11 la număr). Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut în popor sub numele de Sfântă Măria Mare sau Uspenia (denumire slavă).
Alina Costache
13 aug. 2015, 13:47
SFANTA MARIA, ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Ce trebuie să facă fetele nemăritate pe 15 august

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Istoricul sărbătorii

Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii” reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.


Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună mii de credincioşi  în lăcaşurile care poartă hramul sărbătorii:  40 de biserici în ţară şi opt în Capitală. La  marele praznic al Adormirii Maicii Domnului ne reamintim de evenimentul religios de atunci: Cu trei  zile înainte de trecerea la viaţa veşnică, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că a venit ceasul ca ea să mute lângă Fiul ei prea iubit.

ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Cea mai importantă sărbătoare creştină a verii

Într-o zi de vineri, Arhanghelul i-a adus Maicii Domnului o ramură de finic şi ea a înţeles mesajul, pentru că şi Iisus a fost întâmpinat cu ramuri de finic la intrarea în Ierusalim. Gavriil i-a zis:”Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa nemuritoare”. Vestea primită i-a adus, într-adevăr, mare bucurie Maicii Domnului.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Rugăciune pe Muntele Măslinilor

Ea s-a  urcat pe Muntele Măslinilor, unde  avea obiceiul să se roage. Acolo s-a întâmplat un lucru extraordinar: pomii care erau pe munte s-au aplecat în faţa ei şi au întâmpinat-o ca pe o stăpână.  La întoarcerea de la rugăciune, Născătoarea de Dumnezeu a aprins multe lumânări şi tămâie, şi-a pregătit cele cuvenite pentru înmormântare, apoi le-a chemat pe  prietenele şi pe vecinele ei. Le-a arătat ramura de finic, le-a mărturisit ce mesaj i-a adus Gavriil şi le-a spus:”Iată, a venit vremea ca eu să vă las şi să mă duc la  Fiul meu”.

MESAJE DE SFANTA MARIA: Trimite si tu URARI, FELICITARI de SF. MARIA 2015

După ce a împărţit văduvelor sărace hainele sale, Maica Domnului şi-a făcut rugăciunea, şi-a cerut iertare tuturor şi şi-a dat sufletul în mâinile Fiului Său Ceresc. Atunci un tunet mare a  vestit adunarea  tuturor Apostolillor lui Hristos care au venit la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sfântul Petru a început cântarea de înmormântare, apostolii au ridicat patul mortuar şi au petrecut-o până la mormânt, în grădina Ghetsimani. Acolo, cu toţii au făcut cântarea de îngropăciune şi au vegheat mormântul Născătoarei de Dumnezeu timp de 3 zile, aşteptându-l pe Apostolul Toma, plecat să împlinească o rânduială apostolică.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Maica Domnului s-a înălţat la cer cu trup cu tot

La sosire, Apostolul Toma s-a întristat că n-a fost martor la îngropăciunea Maicii Domnului şi a cerut încuviinţarea obştii să se deschidă Sfântul Mormânt să vadă chipul adormit al Maicii Domnului. Spre uimirea tuturor, acolo era doar giulgiul, mărturia mutării Maicii Domnului la ceruri cu trup cu tot.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Originea sărbătorii

Nu se ştie cu exactitate nici ziua, nici anul morţii Maicii Domnului  când aceasta s-a înălţat cu trupul la cer, pentru că în Sfintele Evanghelii nu există astfel de precizări.  Dar sărbătoarea  îşi are originea în Sfânta şi credibila tradiţie a Bisericii, iar circumstanţele Adormirii Maicii Domnului sunt menţionate şi păstrate de Biserica Ortodoxă din timpuri apostolice. Ca dovezi palpitante stau atât scrierile apocrife şi opinia Sfinţilor Părinţi, cât şi credinţa constantă a poporului dreptcredincios în Dumnezeu.

SFANTA MARIA. Obiceiuri şi SUPERSTIŢII de Adormirea Maicii Domnului: Ce înseamnă dacă înfloresc trandafirii

Amănunte despre evenimentul religios al Adormirii Maicii Domnului se regăsesc în scrierile a patru părinţi orientali: patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin. De asemenea,  documentele religioase din secolul al V-lea amintesc că, în Siria, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului era cinstită cu mare fast. 

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Locul de origine al sărbătorii

Se crede că locul de origine al sărbătorii este oraşul sfânt Ierusalim. Aici se păstrează şi în zilele noastre, nu departe de Grădina Ghetsimani, o biserică înălţată deasupra mormântului Maicii Domnului. Sutele şi sutele de pelerini care vizitează zilnic sfântul lăcaş au prilejul să se închine la o renumiră icoană făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. 

SFÂNTA MARIA: Variante ale numelui Maria. Află cui trebuie să îi spui „La mulţi ani!”

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii pentru spor şi sănătate

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea marinarilor .

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Flori la icoana familiei

În tradiţia populară , Maica Domnului este ocrotitoarea familiei,  şi a naşterii pruncilor sănătoşi.  În ziua marelui praznic, icoana  Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru  ca norocul să nu părăsească acea familie.  

În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste .

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În această zi se culege năvalnicul

În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice.

În ziua praznicului, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

SFANTA MARIA. Obiceiuri şi SUPERSTIŢII de Adormirea Maicii Domnului: Ce înseamnă dacă înfloresc trandafirii

De asemenea, acum se adună ultimele flori care sunt renumite  ca leacuri pentru bolile grave.   

Ofrande pentru rudele plecate în eternitate

În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune,  pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană  pentru sufletul rudelor plecate în eternitate.

În multe zone din Muntenia se mai dau de pomană faguri de miere, prune, struguri şi apă.

Interval benefic pentru semănătorile de toamnă

Perioada dintre cele două praznice dedicare Sfintei Mării, 15 august şi 8 septembrie, este optimă pentru semănăturile de toamnă.

Preziceri meteorologice

Dacă în  ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă.

Obiceiuri străvechi

În această zi ciobanii coboară cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie.

Pentru sporul casei

La sate, femeile care descântă, vor „lega” ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recolta.

Tot acum, în Sudul ţării se mai tocmesc şi acum pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recoltă.   

Începe sezonul nunţilor

În ziua de l6 august se deschise sezonul nunţilor, care se încheie la 14 noiembrie. În acest interval, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

Rugăciune pentru împlinirea unei dorinţe

În această zi, creştinii se roagă  intens pentru împlinirea unei dorinţe, ştiut fiind că Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în această zi, orice dorinţă celui care se roagă. 

Maica Domnului, protectoarea femeilor însărcinate

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.  

Prin tradiţie, datina este respectată cu sfinţenie în Moldova, unde  s-a constatat că în această zonă geografică se nasc mulţi copii.

În credinţa populară, Maica Domnului protejează întrega familie şi menţine armonia şi sporul casei.

« Maica Domnului, cerându-şi iertare  înainte de Adormirea sa întru  Domnul, ne-a dat şi nouă  un îndemn de a face la fel, de a cere iertare  unii la ceilalţi, ca într-un gând să mărturisim pe Hristos, fiul ei şi Mântuitorul nostru », ne spune părintele Valentin Fotescu, preot la Biserica « Sfânta Vineri Nouă » din Bucureşti.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Pelerinaje la lăcaşuri cu hramul sărbătorii

Acum se organizează pelerinaje la mânăstirile care poartă hramul Sfintei Maria.

La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului-Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului cu Pruncul. La data de 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. Un număr impresionant de pelerini se roagă  la această icoană  făcătoare de minuni care, potrivit legendei, a lăcrimat timp de o lună, în  primăvara anului 1699. Izvoarele istorice atestă că icoana  este donaţia nobilului român Ioan Lupşa.  

Sursa: click.ro

ZI LIBERA DE SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST Sarbatoarea de Sfanta Maria, celebrata in 15 august, aduce in fiecare an o zi libera angajatilor romani. În 2015, sărbătoarea de Sfânta Maria pică într-o zi de sâmbătăși, astfel, aduce o minivacanta de 3 zile.

Potrivit Codului muncii, arata avocet.net, in aceasta zi angajatorii sunt obligati sa acorde liber salariatilor, in caz contrar ei riscand amenzi de pana la 10.000 lei.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST Astfel, vineri, 15 august, de SFANTA MARIA, angajatii nu se vor duce la serviciu.

Potrivt legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST  Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST Asadar, chiar daca trebuie sa vina la serviciu in 15 august, salariatii aflati in situatiile mentionate anterior pot solicita angajatorului o zi libera pana la jumatatea lunii septembrie.

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST In situatia in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale “din motive justificate”, Codul muncii stabileste ca salariatii vor beneficia de un “spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Adormirea Maicii Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de Sfanta Maria Mare. Este praznuita pe 15 august. Postul de doua saptamani care precede sarbatoarea este considerat la fel de insemnat ca postul Sfintelor Pasti. In credinta populara se spune ca acest post este rupt din Postul Mare.

SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST In dimineata zilei in care este cinstita Sfanta Maria Mare se obisnuieste ca femeile sa mearga la biserica si sa imparta struguri pentru cei trecuti la cele vesnice. In unele zone se dau pentru sufletele celor decedati prune coapte si faguri de miere.

Incepand cu aceasta zi, ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. Schimbarile de anotimp au fost interpretare in popor ca fiind semne ale tristetii naturii, care regreta plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai creste, iar frunzele incep sa se ingalbeneasca.

ZI LIBERA DE SFANTA MARIA 2015 15 AUGUST  De pe 15 august se deschidea in satul traditional un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

DailyBusiness
Ai planuri de concediu? Iată cum va fi vremea până pe 2 decembrie
Spynews
Bărbat din Sibiu, mort după ce a fost zdrobit de mașina de gunoi. La volan se afla colegul său, care dădea cu spatele
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Capital.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Investiție MAMUT în ARMATA ROMÂNĂ! Anunț de ultimă oră
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Rețeta de plăcintă cu mere a bunicii. Ingredientul secret care o face pufoasă și extraordinar de delicioasă
Spynews
Cele mai frumoase 12 insule grecești. Locurile în care istoria se îmbină cu peisajele superbe
Evz.ro
Cum arată casa în care locuiesc prințul Harry și Meghan Markle. Imagini uimitoare
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie de 70 de ani s-a prăbușit sub ochii celor două fiice, după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Polonia investește 750 de milioane de dolari pentru creșterea producției de muniție
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate