SFÂNTA MARIA. Despre Adormirea Maicii Domnului nu se regasesc date in Noul Testament, ci numai in traditia Bisericii. Se spune ca Maica Domnului a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca va adormi si se va inalta cu trupul la cer. Desi apostolii erau plecati in intreaga lume pentru a raspandi invataturile Sfintei Evanghelii, ei au fost prezenti la eveniment, Sfanta Fecioara anuntandu-i despre ceea ce urma sa se petreaca. Dupa ce si-a pregatit toate cele trebuincioase inmormantarii, Maica Domnului s-a rugat, spunand: „Faca-se cu mine voia Fiului meu si Dumnezeului meu”, apoi si-a luat ramas-bun de la toti cei prezenti. A urmat momentul in care Domnul a coborat din ceruri pentru a primi in mainile sale sufletul ei. „Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu”, ar fi spus Maria si si-a dat duhul, ca si cand ar fi cazut in somn. Traditia spune ca a fost, de fapt, o adormire, nu o moarte, de unde si denumirea sarbatorii.
Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Fecioarei, purtandu-l spre mormant. O multime de oameni s-a adunat in apropierea casei, uimiti de felul „adormirii” si de venirea Apostolilor. Cortegiul s-a indreptat spre Ghetsimani, unde, conform poruncii divine, i se pregatise locul de veci.
Traditia cunoaste doua versiuni: conform primei versiuni, trupul a stat trei zile in mormant, dupa care a fost ridicat in chip tainic spre lacasurile ceresti; dupa cealalta, trupul Maicii Domnului a fost „rapit” la cer chiar din mainile Apostolilor Petru si Pavel in momentul in care se pregateau sa-l aseze in mormant, in mainile lor ramanand doar panza in care fusese infasurata.
Citeşte şi Peste 30.000 de pelerini s-au adunat la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria
De Sfanta Marie Mare au loc cele mai lungi pelerinaje ale anului la manastirile ce poarta hramul Sfintei Fecioare. Pe 15 august este, de asemenea, sarbatorita si Ziua Marinei.
In traditia populara s-au mostenit o multime de obiceiuri si datini care, in unele parti ale tarii, inca mai sunt respectate.
– In partile Moldovei, Sfanta Marie Mare (15 august) era considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti care au numele pornind de la cel al Fecioarei si doar la Sfanta Marie Mica (8 septembrie) erau serbati cei vii cu acest nume.
– Sarbatoarea Sfintei Marii este considerata un hotar: acum se aduna ultimele plante de leac. Este un moment important al calendarului viticol, ziua in care se tocmesc pandarii pentru vii si in care se „leaga” ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.
– Barbatul este obligat sa poarte caciula.
– Intre Sfintele Marii se seamana graul.
– Se culeg flori si se pun la icoana Fecioarei, acestea fiind considerate bune de leac.
– Daca infloresc trandafirii de Sfanta Maria, toamna va fi lunga.
Multi dintre romani nu stiu prea bine daca ziua de Sfanta Marie este prilej de sarbatoare sau nu, incurcati de faptul ca in ziua de 15 august mama lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu stiu daca trebuie sa se bucure sau nu.
„Este prilej de mare bucurie si sarbatoare, acest praznic fiind cunoscut si sub numele de Pastele din mijlocul verii. Sunt multe zone in tara in care cu prilejul acestei sarbatori se canta Prohodul, ca in Vinerea Mare. Este cea mai importanta sarbatoare inchinata Maicii Domnului si daca se cheama sarbatoare inseamna ca este prilej de mare bucurie spirituala”, a lamurit lucrurile Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Sfanta Maria Fecioara e sarbatorita de mai multe ori in cursul anului bisericesc, prin praznice care comemoreaza nu numai adormirea sau trecerea sa la cele vesnice, ci si alte cateva momente importante din cursul vietii sale.
Citeşte şi Sfânta Maria: Ce nu este bine să faci în această zi