SFANTA PARASCHEVA: Medicii îţi spun cât de periculos este PUPATUL ICOANELOR

SFANTA PARASCHEVA: Pupatul icoanelor atunci când treci pragul bisericilor este un obicei practicat cu strictețe de credincioși. Dincolo de semnificația religioasă, medicii atrag atenția că acest gest atât îndrăgit de români te poate trimite la spital cu boli de care cu greu vei mai scăpa.
Filip Stan
13 oct. 2014, 10:18
SFANTA PARASCHEVA: Medicii îţi spun cât de periculos este PUPATUL ICOANELOR

SFANTA PARASCHEVA: Stafilococul, streptococul sau candidoza sunt doar câteva din afecțiunile transmisibile prin salivă și deci ușor de contactat atunci când săruți o icoană imediat după ce alte sute de persoane au făcut același lucru.

Medicii susțin că o condiție esențială în transmiterea acestor boli este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Cu alte cuvinte, riscul de a contacta o boală este mai scăzut dacă trec cel puțin câteva minute de când altcineva și-a lăsat saliva în respectivul loc. La fel de importantă este și cantitate de salivă lăsată acolo.

Condiţia esenţială este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt aşa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Veliscu Daniela, medic de familie.

Potrivit medicului, bolile şi infecţiile care pot fi contactate prin pupatul icoanelor sunt: „o candidoză, un streptococ, un stafilococ, mai mult de atât, mai greu. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuiesc tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de aşa ceva, să evite totuşi contactul direct cu icoana, cu sticla”.

Totodată, şi prof. dr. Ceauşu Emanoil este de părere că pupatul icoanelor nu este periculos, iar riscul de a contacta o boală în acest fel este destul de mic.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu aşa un contact rapid. O mare parte din bacterii se distrug în atmosferă, dar depinde de cantitatea de bacterii de aşa numita doză minimă infectată. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poţi să faci, depinde de rezistenţa organismului. Deci trebuie să fie o concentraţie mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Ceauşu Emanoil.

„Bolnavii cu TBC care pupă icoanele pot lăsa particule de salivă contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent şi atacă foarte uşor, în special persoanele cu imunitate foarte slabă. În general, celelalte bacterii şi microorganism nu supravieţuiesc în afara organismului, pe sticlă, lemn sau metal, pentru că nu au cu ce să se hrănească. Au demonstrat-o numeroase studii efectuate pe bancnote”, a declarat recent medicul Maria Nica, şefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Capitală.

Pe de altă parte, unii preoţi sunt de părere că cei care merg la Biserică nu se pot îmbolnăvi când pupă icoanele, deoarece deitatea veghează asupra lor.

„În ceea ce priveşte obiectele folosite la Împărtăşanie, acestea sunt folosite când o persoană gustă pâine şi vin, care sunt trupul şi sângele Domnului. Legat de icoane, astea sunt şterse zilnic. Pe perioada epidemiilor de gripă credincioşii s-au rugat în biserici şi nimeni nu s-a îmbolnăvit. Nu este posibil aşa ceva, să te îmbolnăveşti în Casa Domnului. Au mai fost astfel de zvonuri, ale unor persoane rău-voitoare, însă nu a fost confirmat niciodată un caz de îmbolnăvire”, a declarat Părintele Constantin Stoica.

Un număr de 250 de persoane care au participat la manifestările religioase din aceste zile, de la Iaşi, au necesitat îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în timp ce aşteptau la rând pentru a se închina la racla cu moaştele Sf .Cuvioase Parascheva. 

Marius Ţăranu, ofiţerul de presă al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău a declarat luni, pentru AGERPRES, că, în cele trei zile de la începerea pelerinajului, 250 de persoane au primit îngrijiri medicale, 16 dintre acestea necesitând transportarea la spital. 

În majoritatea situaţiilor, pelerinii au primit asistenţă medicală de specialitate după ce au acuzat stări de rău cauzate de oboseală, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, dar şi de afecţiuni medicale mai vechi. 

În cele trei zile de pelerinaj, aproximativ 120.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, care a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe un baldachin special amenajat în curtea mitropolitană. Pentru a se ruga la moaştele sfintei, pelerinii au aşteptat la rând, în medie aproximativ două ore. 

Duminică seara, peste 120 de preoţi, în prezenţa a câtorva mii de credincioşi, au întâmpinat racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, adusă de la o biserică din Bucureşti. 

În preajma zilei de 14 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte hramul Sfintei Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
A explodat bomba: Călin Georgescu nu e cine credeţi! Oamenii din spate și legăturile cu Rusia
Playtech.ro
Cu cine o compară Ion Țiriac pe Elena Lasconi. Reacția lui despre o femeie președinte al României
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Premierul, împușcat de un lunetist. Milioane de oameni au asistat la scenă
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cod galben de ceață densă și risc de ghețuș în 10 județe din România! Atenționarea este valabilă în această dimineață
Cancan.ro
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia CCR. Călin Georgescu, scos din schemă: Vor să interzică dreptul poporului!
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Grupul pentru Dialog Social se opune unui candidat cu viziuni antidemocratice la Președinția României
MediaFlux
Indiferent de anularea sau nu a alegerilor, pentru români are loc Turul II. Mai importante sunt parlamentarele de 1 Decembrie. Bătălia se dă în continuare între Lasconi și Georgescu
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie