SFANTA PARASCHEVA: Medicii îţi spun cât de periculos este PUPATUL ICOANELOR

SFANTA PARASCHEVA: Pupatul icoanelor atunci când treci pragul bisericilor este un obicei practicat cu strictețe de credincioși. Dincolo de semnificația religioasă, medicii atrag atenția că acest gest atât îndrăgit de români te poate trimite la spital cu boli de care cu greu vei mai scăpa.
Filip Stan
13 oct. 2014, 10:18
SFANTA PARASCHEVA: Medicii îţi spun cât de periculos este PUPATUL ICOANELOR

SFANTA PARASCHEVA: Stafilococul, streptococul sau candidoza sunt doar câteva din afecțiunile transmisibile prin salivă și deci ușor de contactat atunci când săruți o icoană imediat după ce alte sute de persoane au făcut același lucru.

Medicii susțin că o condiție esențială în transmiterea acestor boli este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Cu alte cuvinte, riscul de a contacta o boală este mai scăzut dacă trec cel puțin câteva minute de când altcineva și-a lăsat saliva în respectivul loc. La fel de importantă este și cantitate de salivă lăsată acolo.

Condiţia esenţială este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt aşa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Veliscu Daniela, medic de familie.

Potrivit medicului, bolile şi infecţiile care pot fi contactate prin pupatul icoanelor sunt: „o candidoză, un streptococ, un stafilococ, mai mult de atât, mai greu. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuiesc tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de aşa ceva, să evite totuşi contactul direct cu icoana, cu sticla”.

Totodată, şi prof. dr. Ceauşu Emanoil este de părere că pupatul icoanelor nu este periculos, iar riscul de a contacta o boală în acest fel este destul de mic.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu aşa un contact rapid. O mare parte din bacterii se distrug în atmosferă, dar depinde de cantitatea de bacterii de aşa numita doză minimă infectată. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poţi să faci, depinde de rezistenţa organismului. Deci trebuie să fie o concentraţie mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Ceauşu Emanoil.

„Bolnavii cu TBC care pupă icoanele pot lăsa particule de salivă contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent şi atacă foarte uşor, în special persoanele cu imunitate foarte slabă. În general, celelalte bacterii şi microorganism nu supravieţuiesc în afara organismului, pe sticlă, lemn sau metal, pentru că nu au cu ce să se hrănească. Au demonstrat-o numeroase studii efectuate pe bancnote”, a declarat recent medicul Maria Nica, şefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Capitală.

Pe de altă parte, unii preoţi sunt de părere că cei care merg la Biserică nu se pot îmbolnăvi când pupă icoanele, deoarece deitatea veghează asupra lor.

„În ceea ce priveşte obiectele folosite la Împărtăşanie, acestea sunt folosite când o persoană gustă pâine şi vin, care sunt trupul şi sângele Domnului. Legat de icoane, astea sunt şterse zilnic. Pe perioada epidemiilor de gripă credincioşii s-au rugat în biserici şi nimeni nu s-a îmbolnăvit. Nu este posibil aşa ceva, să te îmbolnăveşti în Casa Domnului. Au mai fost astfel de zvonuri, ale unor persoane rău-voitoare, însă nu a fost confirmat niciodată un caz de îmbolnăvire”, a declarat Părintele Constantin Stoica.

Un număr de 250 de persoane care au participat la manifestările religioase din aceste zile, de la Iaşi, au necesitat îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în timp ce aşteptau la rând pentru a se închina la racla cu moaştele Sf .Cuvioase Parascheva. 

Marius Ţăranu, ofiţerul de presă al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău a declarat luni, pentru AGERPRES, că, în cele trei zile de la începerea pelerinajului, 250 de persoane au primit îngrijiri medicale, 16 dintre acestea necesitând transportarea la spital. 

În majoritatea situaţiilor, pelerinii au primit asistenţă medicală de specialitate după ce au acuzat stări de rău cauzate de oboseală, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, dar şi de afecţiuni medicale mai vechi. 

În cele trei zile de pelerinaj, aproximativ 120.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, care a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe un baldachin special amenajat în curtea mitropolitană. Pentru a se ruga la moaştele sfintei, pelerinii au aşteptat la rând, în medie aproximativ două ore. 

Duminică seara, peste 120 de preoţi, în prezenţa a câtorva mii de credincioşi, au întâmpinat racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, adusă de la o biserică din Bucureşti. 

În preajma zilei de 14 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte hramul Sfintei Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre