Moastele cuvioasei se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi, din anul 1889. Hramul ei prilejuieşte unul dintre cele mai mari pelerinaje ale ortodoxiei.
Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica, la Sfanta Evanghelie: „Vinde-ţi averea ta, da-o la saraci şi urmeaza Mie” (Matei 19, 21). Aceste cuvinte au determinat-o sa-si daruiasca hainele sale saracilor.
inainte de implinirea varstei de 20 de ani, a plecat in pelerinaj in Ţara Sfanta. Dupa ce s-a inchinat in locurile prin care trecuse Hristos, pe Care il iubea atat de mult, Parascheva s-a oprit in pustiul Iordanului, la o manastire de maici. Acolo traisera si Sfantul Ioan Botezatorul şi Cuvioasa Maria Egipteanca. Aici a dus o viaţa foarte aspra, dar care a facut-o fericita.
Se spune ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie ii Cazania sa: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Astfel din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Dupa doi ani, in acel loc impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul.
A fost ingropata langa mare, iar potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare.
Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, trupul marinarului a fost ingropat alaturi de al ei. in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. imparateasa pe care o vazuse in vis „care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva ” i-a poruncit sa ia trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.
in anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Tarnovo (astazi Bulgaria), fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului. in anul 1393, dupa ce Bulgaria cade sub ocupatia turcilor, iar bisericile au fost transformate in moschei, sfintele moaste au fost mutate la Vidin, pentru 5 ani.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.