Profesorul Vasile Şoldea, doctor în Ştiinţe Biologice şi Protecţia Mediului, locuieşte în Oradea şi este unul dintre străstră-strănepoţii în viaţă ai protectoarei Moldovei, Sfânta Teodora de la Sihla, scrie libertatea.ro. A acceptat să povestească pentru Libertatea cum a realizat un complex arbore genealogic al familiei Joldea, din care face parte şi Sf. Teodora.
Citeşte şi Biserica armenească din Botoşani, una dintre cele mai vechi din ţară, în pericol de prăbuşire
„Am lucrat mulţi ani la acest arbore genealogic şi încă lucrez, pentru perioada de o sută de ani lipsă din atestarea documentară. Tatăl Teodorei de la Sihla, Ştefan Joldea, a fost armaşul Cetăţii Neamţului în anul 1602. Pentru că Sfânta Teodora nu a avut copii, descendenţa s-a făcut pe linia unchiului ei, Ion Joldea, boier moldovean, cunoscut în istorie ca domnitorul Moldovei cu cea mai scurtă domnie, de doar patru zile. Se presupune că a avut urmaşi înainte de momentul luptelor pentru tron, deoarece apoi a fost trimis în călugărie de către cel care avea să devină domnitorul Alexandru Lăpuşneanu”, a spus profesorul.
Citeşte şi Ce spune Biserica despre PERICOLUL de la Sfânta Împărtăşanie
Familia Joldea s-a stabilit în zona comunei Mititei din Bistriţa-Năsăud, unde, la distanţă de mai bine de o sută de ani, urmaşii sfintei şi ai domnitorului au ridicat o biserică pe moşiile familiei.
„În primăvară voi relua munca de cercetare la faţa locului. Este greu de găsit documentaţie din anii 1700. Am stabilit pas cu pas descendenţa familiei. Păstrăm un cult deosebit pentru Sfânta Teodora şi fiecare membru al familiei este conştient de genealogia specială”, a mai spus profesorul.