Sfântul Andrei este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.
Citeşte şi: SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul României. Vezi semnificaţia numelui Andrei
În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.
Pe teritoriul ţării noastre au rămas semnele trecerii acestui sfânt: locuinţa din peştera situată pe Valea Casimcei, o alta în localitatea Basarabi-Murfatlar, renumita Fântână a Sfântului Apostol Andrei de la Mănăstirea Dervent, de numele căreia se leagă numeroase minuni, dar şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca, adusă de Sfântul Andrei şi descoperită în Biserica Mănăstirii Nămăieşti din judeţul Argeş.
Citeşte şi: Românii au propriul Halloween: SFANTUL ANDREI, momentul când spiritele morţilor ies din morminte
SFANTUL ANDREI. Peste 700.000 de români, din care 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei, poartă numele Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Citeşte şi: Superstiţii de Sfântul Andrei: În această zi nu trebuie să lucrezi. Ce se întâmplă dacă mergi la muncă
Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei au fost botezate Andrea. De asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356 – Andruţa şi Andruşa. De asemenea, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica pe 30 noiembrie, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316 pe cel de Andras, 4.208 se numesc Andreas, iar 3.237 – Endre.
Citeşte şi: MESAJE DE SFANTUL ANDREI: trimite şi tu o urare celor dragi
SFANTUL ANDREI. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Sf. Andrei îţi aduce viitorul soţ în vis, te scapă de blesteme
Sfantul Andrei: Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşirea
Dacă ai probleme de sănătate, de Sfântul Andrei mergi la biserică, ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită. Acasă, pune-le într-un vas de lut nou, fă-ţi semnul crucii de trei ori şi rosteşte următoarea rugăciune: „Tată ceresc, Tu ştii luptele pe care le experimentez – durerea şi disperarea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală (spune-ţi suferinţa). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă vindeci, exact ca în vremurile Bibliei”.
Usturoiul de fereşte de spiritele rele de Sfantul Andrei
Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuţi în nefiinţă ,care nu şi-au găsit liniştea. Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.
Pune-ţi grâu sub pernă ca să-ţi visezi uristul în noaptea de Sf. Andrei
Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de vineri coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apa.
Sarea şi boabele de grâu te apără de blesteme
Ia un pumn de sare grunjoasă şi nouă boabe de grâu. Încălzeşte sarea până când începe să frigă şi pune-o pe o placă din lemn de tei sub formă unei grămăjoare. De jur împrejurul ei pune boabele de grâu sub forma unui cerc. Cu mâna dreaptă întinsa deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: „Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat”.