Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Este considerat primul sfânt care a propovăduit Evanghelia la geto-daci.
S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Tarii Sfinte. Sfânta Scriptură spune că era fratele lui Simon Petru, Ambii au fost pescari alături de tătăl lor. Având în vedere că Andrei era evreu, nu se știe cu certitudine dacă numele Andrei era numele său real (acesta fiind de origine grecească). Conform cercetărilor, numele de Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.
Sfântul Andrei a fost la început ucenicul luil Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. Căci Sfântul Proroc şi Înaintemergător Ioan l-a arătat pe Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29). Atunci Sfântul Andrei, împreună cu un alt ucenic, s-a dus după Hristos: „Iar Iisus, întorcându-se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei i-au zis: Rabi (învăţătorule), unde locuieşti? El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea”. (Ioan 1; 38-40).
Este considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. Numeroase biserici şi mănăstiri l-au luat ca ocrotitor, prăznuindu-l în fiecare an.
Data de 30 noiembrie este considerată de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României.
Citește și: Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Cine pune mâna pe mătură are ghinion tot anul 2022
Noaptea de 30 Noiembrie este considerată de multe persoane echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multot tradiții și supersiții legate de această sărbătoare. Una dintre tradiții ar fi legată de usturoi, despre care se spune că alungă spiritele rele. Gospodinele ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele. Pentru a se mai apăra de strigoi, gospodinele mai folosesc și frimituri de pâine împrăştiate în curte – pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare , dar şi candele aprinse lângă icoane.
În noaptea de Sfântul Andrei, oamenii aduc crenguțe de vișin pe care le pun în apă, iar dacă acestea înfloresc până la Crăciun, atunci vor avea un an bogat.
O altă tradiție pe care multe doamne și domnișoare o păstrează de zeci de ani este să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
O altă tradiție este legată de condițiile meteorologice. Se spune că dacă de Sfântul Andrei afară este senin și cald va fi o iarnă ușoară.În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.
De asemenea se spune că de Sfaântil Andrei este bine să punem grâu la încolțit. Acesta poate prevesti cât de bogată a fi recolta anului ce urmează. Un grâu bogat anunță o recoltă generoasă, iar cel uscat un an sărac în recolte.
Citește și: Horoscop BANI si SUCCES 28 noiembrie – 4 decembrie 2022. Vin recompensele. Influente in casa banilor!