Sfântul Dimitrie cel Nou. Procesiunea religioasă din Capitală s-a amânat din cauza ploii UPDATE

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, prăznuit de calendarul ortodox pe 27 octombrie, este celebrat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştiului prin organizarea unui pelerinaj care începe de astăzi, până duminică, 29 octombrie. Marţi traficul va fi închis în zona centrală a Capitalei, la prânz.
Lucia Maxim
24 oct. 2017, 04:22
Sfântul Dimitrie cel Nou. Procesiunea religioasă din Capitală s-a amânat din cauza ploii UPDATE

UPDATE Procesiunea „Calea Sfinţilor” care urma să aibă loc marţi, 24 octombrie 2017, începând cu ora 12.30, se amână pentru ziua de joi, 26 octombrie 2017, la ora 17.00, din cauza vremii nefavorabile, anunţă Patriarhia Română.

„Din pricina vremii nefavorabile, Procesiunea „Calea Sfinţilor” care urma să aibă loc azi, 24 octombrie 2017, începând cu ora 12.30, se amână pentru ziua de joi, 26 octombrie 2017, la ora 17.00. Astăzi, la ora 12.30, sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfântului Ierarh Nectarie vor fi scoase de către slujitorii Catedralei Patriarhale într-o procesiune restrânsă, pentru a fi depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei”, se arată într-o informare a Patriarhiei Române.

Conform programului actualizat, joi de la ora 17:00 vor pleca în procesiune două coloane: una de la Catedrala patriarhală și alta de la Catedrala mitropolitană, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, după cum urmează:


Marţi, 24 octombrie 2017, la ora 12.30, va începe procesiunea Calea Sfinţilor, cu Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la baza Colinei Patriarhiei.

Începând cu aceeaşi oră, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, vor fi aduse în procesiune un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, Icoana și Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și Icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, pe traseul Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă, până la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

La ora 13.00, cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră, de la baza Colinei Patriarhiei, şi vor înainta împreună până la Catedrala Patriarhală, unde acestea vor fi întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară. Apoi, fragmentul din Lemnul Sfintei Cruci, Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte vor fi depuse spre închinare în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în seara zilei de duminică, 29 octombrie 2017.

Trafic restricţionat, parcarea interzisă

Traficul rutier se va închide marți, între orele 12.00 și 13.00, pe durata desfășurării procesiunilor religioase de Sf. Dimitrie cel Nou, pe traseele vizate de credincioși, în timp ce în perioada 25-28 octombrie, în zona Catedralei de pe Dealul Patriarhiei și esplanadei vor avea loc activități de pelerinaj fără afectarea traficului rutier și pietonal.

Conform Brigăzii Rutiere, marți vor fi desfășurate procesiuni religioase astfel: orele 12,00-12,30, adunarea enoriașilor în incinta Bisericii Sf. Spiridon cel Nou și pe platoul Catedralei Patriarhiei, intrarea dinspre str. Patriarhiei; orele 12,30-13,00, două procesiuni religioase, desfășurate simultan, pe traseele platoul Catedralei Patriarhale — str. Patriarhiei — str. 11 Iunie — bd. Regina Maria — aleea Dealul Mitropoliei și Biserica Sf. Spiridon cel Nou — calea Șerban Vodă — str. Bibescu Vodă — aleea Dealul Mitropoliei.

De luni dimineață, este complet interzisă staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei, pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei. Este interzisă și staționarea autovehiculelor pe bd. Regina Maria și pe str. 11 Iunie, pe trotuar, pentru constituirea coloanelor de pelerini; se va interzice și staționarea autovehiculelor în zona parcului Carol — fântâna Zodiac, pentru parcarea autovehiculelor participanților din provincie sosiți în grupuri organizate.

De asemenea, este complet interzisă staționarea autovehiculelor pe bd. Dimitrie Cantemir (între str. Bibescu Vodă și Biserica Sfântul Spiridon cel Nou), zona menționată fiind folosită pentru debarcarea participanților din provincie, după care autocarele vor fi îndrumate către parcarea din zona parcului Carol — fântâna Zodiac.

Programul evenimentelor

Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.

Joi, 26 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, preoţi şi diaconi.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Ruse condusă de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, va aduce, în 26 octombrie a.c., şi va oferi pentru închinarea pelerinilor un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.

Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului – Concurs Naţional de Muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, transmis în direct la Radio Trinitas şi TRINITAS TV.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, între orele 6.30-8.30, în Catedrala Patriarhală, se va săvârşi Sfânta Liturghie.

De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa ierarhilor români şi străini, a clerului şi credincioșilor.

La ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultățile mărturisirii credinței în timpul regimului comunist și importanța libertății religioase astăzi.

De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activităţi cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial şi mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian. Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS şi TRINITAS TV.

La ora 12.30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziția de fotografii Justinian Patriarhul – Viața și activitatea.

Duminică, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, va oficia Sfânta Liturghie.

În ziua de duminică, 29 octombrie 2017, Sfintele Moaşte vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la încheierea pelerinajului.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Playtech.ro
Ilona Brezoianu și soțul ei au făcut SPECTACOL la nuntă. Gestul UIMITOR pe care l-au făcut mirii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
O turmă de mistreți lovită de o mașină în județul Mureș. Șoferul reținut pentru braconaj
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'