Sfântul Dumitru 2021. Sfântul Dumitru a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305). S-a născut într-o familie nobilă și a fost admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.
Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.
Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.
Citeste si MESAJE de SFANTUL DUMITRU 2021: cele mai frumoase FELICITARI de SF DUMITRU 2021
În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”, potrivit traditii-superstitii.ro.
În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.
În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.
Tot în ziua Sfântului Dumitru, este bine să se tundă coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
Se mai spune că cei care vor respecta cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri. Totodată, de Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.
Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.
Există credinţa că, în această zi, morţii se transformă în vârcolaci sau strigoi și îşi părăsesc mormintele băgând spaimă în cei vii.
Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru se tocmesc slugitorii noi și se strică stânele, iar țăranii îl cinstesc pe Sfânt ca fiind cel care a dat vinul spre Sfânta Împărtășanie.
Nu lipsesc nici credinţele populare legate de starea vremii. Astfel, se zice că aşa cum este în ziua de Sfântul Dimitrie va fi toată iarna. Dacă la Sâmedru e vremea aspră, va fi iarna bună sau, dacă va fi vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă.
Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră şi vor fi nămeţi. Dacă la Sâmedru e lună nouă, e semn că iarna se va instala curând și se va termina repede, iar dacă e lună plină, iarna va începe curând și se va termina târziu.
În noaptea de sfântul Dumitru, ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă, însă, se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.