Nu este, poate, un gest la îndemâna multora dintre noi în timpul perioadei de carantină şi, mai ales, după sărbătorile pascale, când cu toţi ne-am desfătat cu bucate tradiţionale alese, dar dacă vrei să respecţi tradiţia, de SF. GHEORGHE este momentul să te cântăreşti.
Există credinţa că, prin acest ritual, vei fi sprinten până anul următor, când va trebui să reînnoieşti ritualul tot în ziua de SFÂNTUL GHEORGHE. De asemenea, se zice că, repetat de nouă ori pe parcursul zilei, acest ritual te ajută să rămâi sănătos tot anul şi să fii protejat de farmece. Totodată, urcatul pe cântar în această sfântă zi este aducător de noroc.
Citeşte şi SFANTUL GHEORGHE 2020. Ce să faci pe 23 aprilie pentru a avea spor şi sănătate tot anul
În unele zone ale ţării există credinţa că ritualul cântăritului are efect mai puternic dacă se realizează sub o scară din lemn împodobită cu ramuri de salcie.
Nu foarte plăcut, dar de bună seamă aducător de noroc, ritualul urzicatului era practicat tinerii din zona Bucovinei. Aceştia se atingeau peste părţile neacoperite ale corpului cu tulpini de urzică, sperând că astfel vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul verii.
În această zi, se spune că nu este bine să dormi pentru că vei lua „somnul mieilor” şi tot anul vei fi somnoros.
Printre cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri specifice acestei sărbători, se numără cele al păstrării sporului casei, al semănatului de busuioc de către fetele mari, al alungării energiilor negative şi cel al sporului laptelui.
Cum păstrezi sporul casei
În ziua de SF. GHEORGHE, gospodarii dau foc gunoaielor, iar cenuşa rămasă o amestecă foarte bine cu untură. Cu acest amestec, ung uşile grajdurilor pentru a îndepărta spiritele rele, despre care se crede că intră în adăpostul animalelor să fure sporul casei: laptele şi ouăle.
Citeşte şi MESAJE de SFANTUL GHEORGHE 2020. Cele mai frumoase mesaje, urări, felicitări de Sf. Gheorghe 2020
Sporul laptelui
În unele zone ale ţării, în mediul rural, se păstrează încă obiceiul împodobirii cofelor în care se mulge laptele cu multă verdeaţă. Cofele astfel împodobite şi umplute cu apă se pun în faţa casei încă din zorii zilei pentru a fi întâmpinate de San George. După ora prânzului, apa şi verdeaţa cu care au fost împodobite cofele se adaugă în hrana vitelor, existând credinţa că, astfel, laptele nu mai este furat de spiritele rele.
Fetele nemăritate seamănă busuioc
Fetele care vor să-şi găsească sufletul pereche trebuie să semene în această zi busuioc. Când busuiocul a înflorit, ele îl pun în păr sau îl usucă şi îl poartă în poşetă, dăruid o crenguţă persoanei pe care o iubesc.
Se alungă energiile negative
Pentru a alunga energiile negative din jurul lor, în zorii zilei de SFÂNTUL GHEORGHE, gospodarii scot apă din fântână cu care se spală pe faţă. Această apă numită în popor “apă neîncepută”.