Sfântul Ilie 2023. Tradiţii şi superstiţii: De ce este bine să mănânci grâu fiert cu miere în această zi. Ritual puternic pentru măritiș

Sfântul Ilie, prăznuit anual pe 20 iulie, este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. De asemenea, el a primit de la Dumnezeu darul de a „deschide și a închide cerurile”.
Irina Dumitrescu
19 iul. 2023, 12:35
Sfântul Ilie 2023. Tradiţii şi superstiţii: De ce este bine să mănânci grâu fiert cu miere în această zi. Ritual puternic pentru măritiș

Sfântul Ilie 2023. De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate, potrivit traditii-superstitii.ro

Sfântul Ilie 2023. De ce este bine să mănânci grâu fiert cu miere de Sf Ilie

Sfântul Ilie poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta. În această zi, este bine ca ogoarele să fie stropite cu agheasmă pentru că ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineața sărbătorii de Sf Ilie, se culeg cele mai bune plante de leac. Acestea trebuie păstrate în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege și se sfințește la biserică și busuiocul.

În multe zone din țară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiția recoltării mierii de albine. Această activitate, cunoscută și sub numele de „retezatul stupilor”, este realizată de bărbați credincioși, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Apoi, prietenii și rudeloe sunt invitate la masă să deguste mierea și să bea un păhărel de țuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor și le apără stupii de hoți.

În multe zone din Moldova, în această zi, gospodării mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în muncă, potrivit click.ro.

În această zi, se consumă fructe proaspete, cu excepția merelor. Există credința că oricine respectă acest obicei va fi sănătos tot anul, în schimb, cine nu-l respectă și mănâncă mere riscă să fie lovit de trăsnete.

În unele sate, există și obiceiul că femeile să ducă la biserică numai mere văratice pentru a fi slujite, existând crediţa că, pentru aceste femei, după moarte, merele sfințite se vor transforma în mere de aur.

Sfântul Ilie 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ritual pentru măritiş

În trecut, fetele nemăritate mergeau în lanurile de cânepă în ajunul Sfântului Ilie sau chiar în zorii zilei de Sfântul Ilie. Îmbrăcate în cămăși albe, ele se scăldau în roua așternută pe cânepă. Apoi se întorceau acasă şi se culcau. Fata care visa un lan de cânepă verde urma să se căsătorească cu un băiat tânăr, în timp ce fata care visa un lan de cânepă uscată urma să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă.

Potrivit tradiţiei, dacă plouă și este furtună în ziua de Sfântul Ilie, nu trebuie să deschidem ferestrele sau ușile. Diavolii fugăriți de Sf Ilie nu au pe unde să pătrundă într-o locuință care are ușile și ferestrele închise.

Dacă în ajunul praznicului sau după ziua prăznuirii ploile sunt însoțite de tunete și de fulgere, credincioșîi surprinși pe drum de vremea rea trebuie să-și facă semnul crucii cât mai des, până ajung la un adăpost. Există credinţa că, atunci când Dumnezeu i-a dat biciul Sfântului Ilie, cu care să-i pedepsească pe draci, i-a spus să-i ocrotească de orice rău pe toți oamenii care-și fac semnul crucii, iar dracii să nu aibă putere asupra lor.

Pentru a fi feriți de trăsnete, este bine ca oamenii să poarte asupra lor crengi de salcie.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?