Sfântul Ilie este perceput ca un sfânt drept, corect și bun la suflet. Potrivit tradiției, el a fost ispitit de diavol să-și ucidă părinții, căzând pradă acestei ispite. După ce și-a regretat profund fapta, i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva demonilor. Drept răspuns, Dumnezeu i-a dăruit un car tras de cai albi și l-a făcut invincibil în fața răului.
Există credinţa că, atunci când tună și fulgeră, Sfântul Ilie este la vânătoare de demoni. Fulgerele sale lovesc pământul, doborând copaci și incendind acoperișuri, iar acolo unde cade fulgerul se crede că un demon a fost distrus. Tunetul este atribuit roților carului său și vitezei cu care acesta aleargă.
De Sfântul Ilie, credincioșii mănâncă primele roade ale verii, precum nuci și mere, care nu sunt consumate până în această zi pentru a evita grindina ce poate distruge pomii și culturile. Femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică pentru a fi sfințit, iar în trecut, cenușa busuiocului ars era folosită în scopuri terapeutice.
Tradiția impune ca în această zi să se ofere pomană în memoria copiilor decedați, iar darurile includ fructe, faguri de miere, nuci, apă și flori de câmp, potrivit traditii-superstitii.ro
Superstițiile de Sfântul Ilie sunt variate și respectate pentru a evita mânia sfântului: