Sfântul Ilie 2024. În această zi specială, femeile din satele românești culeg busuioc pe care îl duc la biserică și îl așază la icoane. Totodată, ele pregătesc pachete cu mâncare pe care le oferă de pomană pentru sufletul copiilor decedați prematur. Există obiceiul să se împartă fructe, apă, flori de câmp și alte bucate, conform traditii-superstitii.ro.
Sfântul Ilie este cunoscut pentru capacitatea sa de a provoca grindină, fulgere și tunete. Tot el alungă canicula și seceta. În această zi, gospodarii obișnuiesc să stropească ogoarele cu agheasmă pentru a asigura un rod bogat în anul următor. În dimineața sărbătorii, se culeg cele mai bune plante medicinale, care trebuie păstrate în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege și se sfințește busuiocul la biserică.
În multe regiuni ale țării, de Sfântul Ilie se păstrează tradiția recoltării mierii de albine. Această activitate, numită „retezatul stupilor”, este realizată de bărbați credincioși îmbrăcați în haine de sărbătoare. După recoltare, prietenii și rudele sunt invitate la o masă festivă pentru a degusta mierea și a bea țuică îndulcită cu miere nouă. Se crede că acest ritual aduce prosperitate în casele apicultorilor și le protejează stupii de hoți.
În Moldova, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în muncă, conform click.ro. În această zi, se consumă fructe proaspete, cu excepția merelor. Tradiția spune că respectarea acestui obicei asigură sănătate tot anul, în timp ce nerespectarea și consumul de mere pot atrage trăsnete.
Există obiceiul ca femeile să ducă la biserică doar mere văratice pentru a fi binecuvântate, cu credința că după moarte, acestea se vor transforma în mere de aur. În trecut, fetele nemăritate mergeau în lanurile de cânepă în ajunul sau în zorii zilei de Sfântul Ilie. Îmbrăcate în cămăși albe, se scăldau în roua așternută pe cânepă, iar fata care visa un lan verde urma să se căsătorească cu un băiat tânăr, în timp ce fata care visa un lan uscat urma să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă.
Conform tradiției, în ziua de Sfântul Ilie, dacă plouă și este furtună, ușile și ferestrele trebuie să rămână închise pentru a împiedica diavolii fugăriți de Sfântul Ilie să intre în case. În cazul în care ploile sunt însoțite de tunete și fulgere, credincioșii surprinși pe drum trebuie să-și facă semnul crucii frecvent până ajung la adăpost. Se spune că Dumnezeu i-a dat Sfântului Ilie un bici cu care să-i pedepsească pe draci, dar și să îi protejeze pe cei care își fac semnul crucii.
Pentru a se feri de trăsnete, oamenii sunt sfătuiți să poarte asupra lor crengi de salcie.