Sfântul Ion 2024. Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion. Potrivit traditiilor, in ziua Sfantului Ion se incheie perioada Sarbatorilor de iarna, incepute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).
Se zice ca dupa Sf. Ion se boteaza gerul, adica gerul incepe sa nu-si mai face simtita prezenta.
Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga lui pentru a naste copii sanatosi, fara malformatii.
Se zice ca cine nu se veseleste in Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.
>Calendar ortodox ianuarie 2024, principalele sărbători religioase. Ce să eviți în prima lună pentru a avea noroc tot anul
La sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se strânge pomul împodobit de Crăciun și împart dulciurile copiilor sărmani.
In unele zone exista obiceiul „Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luata in ziua de Bototeaza toti oamenii care au participat la sluja de Sf. Ion. „Iordanitii” trebuie sa-i rasplateasca pe tineri cu bani.
In ziua de Sf. Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu aghiasma noua pentru a fi ferit de boli tot anul.
Ziua de Sf. Ion este considerata si „Ziua furcii”, ziua in care femeile isi reiau treburile zilnice.
În ziua Sfântului Ioan NU SE STINGE CANDELA! Se spune că arde în această perioadă pentru a aduce bunăstare în familie, iar membrii să ia doar decizii înțelepte.
Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sarbatoreste Craciunul.
O, Mergatorule inainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date tie de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, dupa fagaduinta si proorocie ingereasca, te-ai si nascut. Numele tau prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai inainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegarii limbii tatalui tau s-a pecetluit. Tu, din copilarie, in pustie ai vietuit si, ca o pasare a cerului, desavarsit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere salbatica te-ai hranit, scrie SFATULPARINTILOR.RO.
Tu ai fost crinul cel cuvantator al vailor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus imbracand trupul tau, cu peri de camila l-ai acoperit.
Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregatit. Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu esti martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai marturisit si cu degetul tau L-ai aratat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii. Tu, de catre insusi Domnul, mai mult decat prooroc ai fost marturisit si dupa Nascatoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om nascut din femeie.
Sfântul Ion 2024. Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirile “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit traditii-superstitii.ro
Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o mulţime de tradiţii şi superstiţii care aduc noroc şi sănătate celor care le respectă. Ziua de Sfântul Ion este o zi a bucuriei şi se spune că cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
În unele regiuni, oamenii celebrează ziua Sfântului Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele din gospodărie de fiarele sălbatice.
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului.
În ziua praznicului acestui sfânt există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o una dintre ele şi fiecare aduce mâncare și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, la finalul Sfintei Liturghii, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
Potrivit tradiției, în 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan.
În Bucovina, la porțile tuturor celor care poartă acest nume, se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari, iar în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați.
Conform tradiției, după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul, iar temperaturile încep să crească.
Aproape două milioane de persoane îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit sâmbătă, 7 ianuarie, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.
Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei.
La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan – 447.697, Ionuţ – 361.680, Ion – 336.421, Ionel – 134.570, apoi Nelu – 20.302, Ivan – 7.482, Jan – 4.491, Ionică – 4.460, Jean – 3.411 şi Ioniţă – 1.865.
La femei, numele de botez cele mai cunoscute sunt: Ioana – 390.970, Ionela – 148.141, Oana – 72.012, Ionica – 19.241, Nela – 10.783, Ionelia – 6.785, Jana – 4.811, Ionuţa – 582, Onuţa – 134.