SFANTUL STEFAN a fost diacon evreu şi primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.
SFANTUL STEFAN este considerat unul dintre cei şapte bărbaţi „plini de Duh Sfânt şi de Înţelepciune”, aleşi de către apostolii lui Iisus Hristos pentru a îndeplini calitatea de diaconi.
SFANTUL STEFAN a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretitudeni şi care au asistat direct la faptele sale. SFANTUL STEFAN a fost găsit vinovat de către farisei, fiind condamnat la moarte prin lapidare pentru blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu.
Conform Noului Testament, după pronunţarea sentinţei, el a avut o teofanie, spunând „Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumenezeu”.
SFANTUL STEFAN a fost dus în afara cetăţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir – primul ucis pentru că mărturisese credinţa în Iisus.
Mormântul SFANTULUI STEFAN a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 osemintele sale se află împreună cu cele ale arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.
SFANTUL STEFAN diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.
Sf Stefan. Tradiţii şi obiceiuri pentru a treia zi de Crăciun
Sf Stefan este celebrat de către creştinii ortodocşi şi catolici în data de 27 decembrie. Pentru a vă bucura de spor şi bunăstare există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie urmate.
În ziua de Sf Stefan se fac pomeniri pentru cei trecuţi în nefiinţă în împrejurări dramatice, iar bucatele se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele Sfantului Stefan. În unele zone din Muntenia, în ziua prăznuirii Sf Stefan, se prepară Pâinicile lui Ştefan, în forme rotunde, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, şi se ung cu miere.
Pentru a vă bucura de spor în casă şi de sănătate, Sf Stefan trebuie cinstit prin fapte bune, iar împăcările sunt binevenite în această zi. De asemenea, este bine să dăruim icoana Sf Stefan sau o candelă nouă, aprinsă.
În ziua de Sf Stefan este bine să se evite deplasările în zonele montane şi în locuri izolate care v-ar putea pune viaţa în pericol.