Sfântul Valentin 2025. Acest sfânt există în calendarul creștin-ortodox, fiind sărbătorit de mai multe ori pe an. Pe 10 februarie și pe 18 iulie sunt prăznuite două sfinte mucenițe cu numele Valentina, alți Sfinți Valentin mai celebrăm pe 16 februarie, pe 24 aprilie, pe 6 iulie pe 30 iulie, dar și pe 24 octombrie. În calendarul romano-catolic, Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 13 februarie, iar Biserica Greco-Catolică nu are acest sfânt.
Sărbătoarea Îndrăgostiților, cea din 14 februarie, nu are, așadar, nicio legătură cu Sfântul Valentin. Aceasta a devenit populară în America și a fost adoptată și la noi.
A intrat în tradiție ca cei care poartă numele Sfântului Valentin să își serbeze onomastica pe 30 iulie. Sfântul Valentin prăznuit pe 30 iulie s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.
A fost propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și ii contorsiona trupul. Sfântul Valentin s-a rugat o noapte întreagă. În următoarea zi, Cherimon s-a însănătoșit ca prin minune și a mers la tatăl său, filosoful Craton.
Văzând minunea, Craton și toată casă acestuia, împreună și cu trei discipoli ai lui s-au botezat în Hristos.
Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârstă de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București.
În calendarul ortodox, nu Sfântul Valentin este ocrotitorul iubirii, al relațiilor de cuplu, al familiei, ci există alți sfinți care au fost învestiți cu statutul de protectori ai iubirii. Sfântul Haralambie, prăznuit pe 10 februarie, este protector al familiilor și al soților. Sfântul Ioan Casian, sărbătorit pe 29 februarie (sau pe 28 în anii non-bisecți), este cinstit pentru exemplul său de dragoste și compasiune.
Tradițiile legate de Sfântul Valentin își au originea în Roma Antică, în festivalul Lupercalia, celebrat pe 15 februarie în onoarea zeilor Juno și Pan, asociați cu fertilitatea și sexualitatea, conform crestinortodox.ro.
În această zi, tinerii necăsătoriți care voiau să-și găsească sufletele-pereche respectau un anumit ritual: fetele necăsătorite scriau scrisori de dragoste, iar băieții alegeau un mesaj dintr-o urnă. Dacă doreau să se căsătorească, băieții trebuiau să o cucerească pe autoarea biletului. Multe căsnicii s-au întemeiat în acest fel.
Citeste si Vrei să-i iei un cadou de Sfantul Valentin 2025? Iată ce i se potriveşte în funcţie de zodie