De la turnee de jocuri maya cu mingea la excursii „all inclusive” şi trecând prin ceremonii religioase organizate în multe situri ritualice, sfârşitul acestui ciclu de 5.200 de ani reprezintă în acelaşi timp o bună ocazie de a ridica un colţ al voalului care acoperă această civilizaţie misterioasă, aflată deja în declin atunci când a fost descoperită de conchistadorii spanioli, informează AFP.
Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători. Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date.
Superstiţia care asociază data de 21 decembrie cu o profeţie care anunţă sfârşitul lumii s-a aflat într-adevăr la baza unei superproducţii americane, intitulată „2012”, în timp ce mulţi oameni din lumea întreagă îşi construiesc adăposturi concepute pentru a rezista în faţa unor cataclisme.
În regiunea vizată – Mexic, Belize, Guatemala, Honduras şi Salvador -, schimbările din programul evenimentelor sunt constante, iar anulările sunt frecvente.
În Guatemala se speră că „sfârşitul lumii maya” va creşte numărul de vizitatori cu 8%, pentru a depăşi pragul de 2 milioane de turişti străini în acest an, afirmă directorul Institutului guatemalez al turismului (INGUAT), Pedro Duchez.
În această ţară, 13 situri arheologice şi turistice au fost selecţionate pentru a găzdui diverse activităţi, începând din 20 decembrie.
În zorii zilei de 21 decembrie, Tikal, unul dintre cele mai puternice oraşe maya, aflat în inima pădurii virgine din Guatelama, va fi teatrul unei ceremonii speciale, în prezenţa preşedintelui acestei ţări, Otto Perez, ce va fi transmisă de postul de televiziune naţional.
În Mexic, unde se află situl arheologic El Tortuguero (în statul Tabasco), în care a fost descoperită stela gravată care a inspirat profeţiile apocaliptice, vor avea loc mai multe conferinţe şi ceremonii.
În situl arheologic mexican Chichen Itza va fi organizată în aceeaşi zi o serie de ceremonii inspirate din cultura precolumbiană.
Hotelurile din Cancun şi din Riviera Maya, aflate în aceeaşi zonă, propun pachete turistice pe această temă, care includ vizite în diverse situri, precum ruinele din Tulum şi parcul Xcaret.
Rodrigo de la Peña, preşedintele asociaţiei hotelierilor din Cancun, afirmă că rata de rezervare pentru cea de-a doua şi cea de-a treia săptămână din luna decembrie atinge „cel puţin 90%”, această valoare fiind „cu 9% mai mare decât rata de rezervare din anul precedent”.
O ceremonie este prevăzută, de asemenea, în principalul sit maya din Honduras, Copan, pe 21 decembrie, în prezenţa preşedintelui ţării, Porfirio Lobo.
În Salvador, ministrul Turismului, Jose Napoleon Duarte, a declarat că diverse evenimente vor fi organizate la Jayaque şi la Salcoatitan, în parteneriat cu companii private.
Punctul culminant al festivităţilor va fi atins pe 21 decembrie, în siturile El Tazumal şi Joya de Ceren, unde sunt prevăzute „un spectacol de lumini”, „defilări maya” şi „o noapte de contact cu stelele”, a precizat Duarte.
În paralel cu entuziasmul generat de eveniment în sectorul turistic, asociaţiile indigene din Guatemala şi-au exprimat criticile faţă de această „comercializare”.
„Lumea este marcată de interpretarea dată de Hollywood acestei date simbolice, fără o adevărată cunoaştere a subiectului”, a declarat Alvaro Pop.
„În cultura maya, studiile nu au fost niciodată profeţii şi de aceea nu ar trebui să existe toate aceste interpretări ale unor profeţii care nu există”, a detaliat acest expert al ONU în problemele indigenilor din America Centrală.
Pe lângă celebrările oficiale, grupurile indigene care descind din populaţia maya vor organiza propriile ceremonii în cinci situri şi în şase zone naturale considerate sacre în cultura lor.
Calendarul maya este alcătuit din 18 luni şi 20 de zile, plus „wayeb”, o lună sacră de cinci zile. „B’aktun” este unitatea cea mai lungă din acest sistem şi echivalează cu 400 de ani. Marele ciclu conţine 13 B’aktun, adică 5.200 de ani.
Civilizaţia maya, localizată în nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul în intervalul cuprins între anii 250 e.n. şi 900 e.n., ce a fost urmat de o perioadă de declin, până în anul 1200 e.n. (perioada post-clasică), şi a dispărut definitiv după cucerirea spaniolă.