Sfat de milioane pentru cei care au centrale termice. Experţii din Marea Britanie spun că un truc ieftin, care costa doar 3 lire, poate reduce costul facturilor cu peste 200 de lire.
Norton Finance a dezvăluit o soluţie simplă pentru ca toţi cei care au centrale termice să plătească mai puţin în această iarnă. Aceasta constă în izolrea casei. Astfel, se vor reduce semnificativ facturile la energie electrică şi gaze. Potrivit specialistului, metoda presupune utilizarea unor dispozitive speciale de excludere – care acționează efectiv ca o garnitură – pentru a împiedica pătrunderea aerului rece prin golurile din jurul ferestrelor, ușilor și coșurilor de fum.
Dacă țineți aerul rece afară, va trebui să porniți mai rar încălzirea – ceea ce înseamnă că veți consuma mai puțină energie. De asemenea, este super ieftin să achiziționați aceste dispozitive, care pot fi asamblate cu ușurință doar lipindu-le în zonele în care simțiți aerul rece.
De exemplu, 10 metri de bandă etanșare autoadezivă poate fi găsită la doar 2,89 lire sterline, susține sursa citată. Norton Finance estimează că dacă vă protejați casa de curenții de aer, ați putea economisi aproximativ 215 lire sterline, potrivit Capital.ro.
Reamintim că Marea Britanie se află în mijlocul unei crize energetice, cu facturi la gaz și electricitate în creștere. Plafonul prețurilor la energie tocmai ce a crescut, acest lucru însemnând o majorare a facturilor la energie pentru 15 milioane de gospodării.
De asemenea, în România prețul gazelor naturale a atins maximul istoric în august. Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu al românilor, observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Şi cum în sezonul rece, consumul creşte, acest lucru va afecta semnificativ şi buzunarele românilor, dar mai ales pe cei care folosesc centrale termice de apartament.
Specialişti citaţi de Reuters se aşteaptă ca prețurile gazelor naturale să atingă niveluri record în această iarnă.
„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, ceea ce este de natură să influențeze prețurile”, au declarat analiștii de la ING pentru Reuters.