„Să nu li se urce la cap puterea„, a spus Ion Iliescu, întrebat ce sfat are pentru USL, potrivit Agerpres.
Despre premierul Victor Ponta, fostul preşedinte spune că are încredere în el, deşi nu are experienţa necesară unei astfel de răspunderi.
„Da.(n.r. are încredere). Victor Ponta este unul dintre tinerii care s-au format în aceşti ani. N-are experienţa necesară la nivelul răspunderii pe care o are astăzi şi el este conştient, dar trebuie să înveţe”, a spus Ion Iliescu apreciind că misiunea USL nu este una uşoară. „E o victorie remarcabilă, trebuie să învăţăm din aceste lucruri şi de a rămâne datori oamenilor care ne-au votat pentru că a fost un vot de încredere şi de speranţă dar şi de exigenţă. Şi asta e marea răspundere şi pentru premier şi pentru echipa sa. Dar munca în comun şi activitatea care urmează trebuie să-i cizeleze pe toţi”, a adăugat Iliescu, la la Antena 3.
Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu îşi va duce mandatul până la capăt, liderul de onoare al PSD a arătat că „depinde de dânsul”.
„Şi poate că învaţă ceva din aceste ciocniri din ultima perioadă. Poate şi acest document (n.r. acordul cu premierul) o să fie temeiul unui document comun şi al unei platforme comune şi dacă ar învăţa din acest lucru… Pentru că nu există o pornire a USL împotriva d-lui Traian Băsescu. Cred că există această maturitate. (…) Cel care a stricat regulile jocului a fost Traian Băsescu şi depinde de domnia sa să creeze un cadru normal firesc, de conlucrare”, a arătat Ion Iliescu, care consideră că preşedintele Băsescu „nu asimilează ideea de dialog real, pentru că are personalitatea unui căpitan de navă”.
În opinia fostului preşedinte, anul 2013 este un an nu uşor, atât în plan intern cât şi internaţional, apreciind că o revenire la separatism naţional în cadrul Uniunii Europene nu ar fi deloc o soluţie pentru viitor.
Întrebat „dacă a simţit că este posibil să-l ia apa” atunci când a câştigat parlamentarele şi prezidenţialele cu un scor la fel de mare, Ion Iliescu a arătat că a avut o anumită istorie a vieţii sale care l-a pregătit pentru astfel de situaţii. „Am avut contre cu Ceauşescu foarte puternice, am fost scos din structurile de conducere”, a spus el adăugând că a învăţat din astfel de experienţe.
În context, Ion Iliescu a arătat că „este o prostie”‘ continuarea Canalului Dunăre – Marea Neagră – motivul de ceartă al său cu Nicolae Ceauşescu. „Canalul Dunăre – Bucureşti este o prostie încă susţinută de unii oameni ‘analfabeţi’ din punct de vedere energetic. Îl susţin cei care au lucrat la proiectul susţinut de Ceauşescu. O prostie”, a spus Ion Iliescu.
Întrebat care sunt trei realizări principale ale mandatelor sale, fostul şef de stat a arătat că a construit democraţia şi statul de drept, o economie de piaţă – care a urmat unei economii în care statul dirija totul. „Şi cred că am creat un cadru general uman pentru ca oamenii să se dezvolte in contextul unei societăţi moderne. Sunt încă multe de făcut, dar începem să arătăm ca o societate compatibilă cu societăţile contemporane. (…) Nu poţi copia indiferent de unde. Când s-a copiat, s-a greşit. Învăţăm din greşelile altora şi din greşelile noastre”, a spus preşedintele de onoare al PSD.
El a adăugat că în aceleaşi trei domenii există încă multe de făcut, apreciind că funcţionarea statului de drept şi a democraţiei ţine şi de cultură. „Avem multe de făcut, începând cu şefii mari, să înveţe democraţia, să înveţe să-şi cunoască lungul nasului, să aibă simţul măsurii’, a exemplificat fostul preşedinte.