Dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţă în proceduri de reproducere umană asistată, a explicat pentru ideisanatoase.ro care sunt cauzele infertilitții.
„Fertilitatea femeilor este pusă cel mai des în pericol de patologia tubară, adică afectarea trompelor uterine, din cauza anexitelor şi a bolilor cu transmitere sexuală, deseori nedescoperite la timp. Motivul este simplu: femeile nu merg la ginecolog. Statisticile arată că mai bine de jumătate dintre românce nu merg deloc sau merg mai rar de 3 ani. Medicii recomandă analize regulate şi un control de rutină o dată pe an.
Citeşte şi Ce cauzează infertilitatea la bărbaţi
Alte cauze pot fi o rezervă ovariană proastă odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunile uterului şi ovarele polichistice, pe care le au o treime dintre femei. La bărbaţi, motivele sunt şi ele multiple. Infertilitatea poate fi determinată de boli infectocontagioase ale copilăriei, fumat, poluare, condiţii de lucru neprielnice, chiar stres, patologii post traumatice şi, uneori, de problemele genetice”, ne-a declarat dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţă în proceduri de reproducere umană asistată.
Un cuplu este considerat infertil dacă timp de un an nu a reuşit să conceapă un copil pe cale naurală. În ultimele două decenii, procedurile de reproducere umană asistată au evoluat şi au devenit o soluţie viabilă. Procesul începe cu o investigare completă a partenerilor, pentru depistarea exactă a cauzei infertilităţii.
Ulterior, medicul specialist propune o soluţie cu şanse mari de reuşită. Ea poate varia de la o intervenţie la nivelul trompelor, tratament medicamentos, până la o procedură de reproducere umană asistată, cum ar fi inseminarea intrauterină cu lichid seminal de la soţ sau donator, fertilizarea in vitro pentru cuplurile cu normospermie şi ICSI, atunci când există o patologie masculină.
Citeşte continuarea pe ideisanatoase.ro