Dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist igiena alimentației cu competență în apifitoterapie, explică cum se produce vitamina D, precizează rolul pe care aceasta îl are în organism și care sunt beneficiile pentru sănătate.
Citeşte şi Amestecul care topeşte grăsimile! Află de ce ingrediente ai nevoie
Este necesară în creştere şi importantă în mod special pentru creşterea normală şi dezvoltarea oaselor şi a dinţilor copiilor. Apără muşchii de slăbiciune şi este importantă pentru reglarea bătăilor inimii.
Ajută la prevenirea şi tratamentul cancerului de sân şi de colon, previne osteortrita, osteoporoza şi hipocalcemia, creşte imunitatea, este necesară pentru funcţionarea tiroidei şi pentru coagularea normală a sângelui. Există multe forme de vitamina D, inclusiv vitamina D2 care provine din surse alimentare. Vitamina D3 este sintetizată în piele şi formată la expunerea la razele ultraviolete.
Dintre cele două, vitamina D3 este considerată o formă naturală de vitamina D şi este mai activă.
Forma de vitamina D pe care o luăm din alimente sau suplimente trebuie mai întâi metabolizată hepatic sau renal pentru a deveni activă. De aceea, persoanele care suferă de afecţiuni hepatice sau renale au risc crescut de osteoporoză. Când pielea este expusă la raze UV, un compus al colesterolului din piele se transformă într-un precursor de vitamină D.
Citeşte şi Soarele a intrat în „adormire”, experţii sunt SPERIAŢI. SE VA FACE FRIG!
Expunerea feţei şi braţelor la soare timp de 10 minute zilnic este un mod sigur de a obţine cantitatea suficientă de vitamină D pentru organism. Pentru că pigmentul din piele blochează lumina soarelui, persoanele cu tegumentul mai închis la culoare nu pot produce suficientă vitamina D în lunile de iarnă.
Adolescenţii suferă adesea de insuficienţa vitaminei D. Pentru mulţi, lipsa exerciţiilor în aer liber şi aversiunea faţă de lapte par să meargă mână în mână cu deficienţa de vitamina D.
Ce beneficii aduce organismului vitamina D pe antenasatelor.ro.