Sfatul oftalmologului: Copiii trebuie ţinuţi departe de telefoane, tablete şi televizoare

Tot mai mulţi copii, mai ales mici, cu vârsta de până în doi ani, sunt diagnosticaţi cu miopie, motiv pentru care părinţii trebuie să îi ţină cât mai departe de telefoane, tablete şi ecranele televizoarelor, a precizat dr. Adriana Stănilă, preşedintele Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară.
Iulian Tudor
07 nov. 2014, 07:59
Sfatul oftalmologului: Copiii trebuie ţinuţi departe de telefoane, tablete şi televizoare

Miopia este o problemă care preocupă pe toată lumea, care poartă ochelari şi care are vederea asta scurtă, şi încercăm să găsim cele mai bune soluţii pentru ei. (…) Copiii de mici, de la un an jumătate, doi ani, butonează şi apasă pe telefoane şi parcă este ceva mai multă miopie şi este şi o miopie mică. Părinţii să îşi ţină copiii departe de telefoane, tablete, televizoare. Copiii au tendinţa să se apropie din ce în ce mai mult„, a precizat dr. Adriana Stănilă, care este şi medic-şef al Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, potrivit Agerpres.

Aceasta susţine că, mai ales în cazul copiilor miopi, medicii oftalmologi prescriu lentilele dure, care se poartă doar noaptea, dar care sunt costisitoare. Preţul acestor lentile dure este de până la 2.000 de lei, pentru un tratament de un an, maxim un an jumătate, conform Dr. Adriana Stănilă.

CITEŞTE ŞI: Probleme medicale pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască

Peste 300 specialişti oftalmologi din România, Italia, Elveţia, Israel, Ungaria şi Ucraina vor discuta începând de vineri, la Sibiu, despre miopie, în cadrul Congresului anual al Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară.

Manifestarea a început vineri, la ora 9.00, cu prezentări teoretice cu amprentă personală pe tematici diverse şi de mare actualitate. Printre acestea se numără ‘Tratamentul medicamentos al miopiei’, prezentare susţinută de prof. univ. dr Adriana Stănilă. După susţinerea prezentărilor teoretice vor avea loc discuţii pe temele abordate, iar apoi congresul va continua cu susţinerea unor lucrări ştiinţifice despre controlul miopiei prin terapii sau intervenţii chirurgicale, dificultăţi în diagnostic, rezultate şi reuşite ale tratamentelor etc., susţinute de specialişti din ţară şi din străinătate.

Miopia este un viciu de refracţie în care pacienţii nu văd bine la distanţă, deoarece la ochii miopi imaginea se formează în faţa retinei. Pentru a o aduce pe retină se folosesc diferite metode. Cea mai folosită este corecţia cu lentile aeriene montate într-o ramă de ochelari, apoi lentile de contact care pot să fie lentile de contact moi sau dure. O tehnică nouă folosită în corecţia miopiei este ortokeratologia, prin care pacientul poartă lentilele de contact noaptea, iar ziua beneficiază de o vedere clară după scoaterea acestora. Efectul este reversibil, motiv pentru care lentile trebuie purtate regulat„, a explicat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Prezentările vor continua sâmbătă 8 noiembrie, fiind deschise de prof. univ. dr. Adriana Stănilă cu o lucrare privind ‘Opţiuni chirurgicale în tratamentul miopiei’, care va consta în noţiuni teoretice, dar şi un moment de „live surgery”, printr-o transmisie de la o clinică din oraş.

„Chirurgia refractivă corneană reprezintă o metodă modernă prin care este corectată miopia cu ajutorul unui laser special prin care este remodelată corneea. Cu ajutorul acestei metode se poate corecta miopia până la -10 -12 dioptrii şi astigmatismul până la 6 dioptrii. Există soluţia chirurgiei refractive cristaliniene, în cazul în care chirurgia refractivă corneană nu se poate aplica, care înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial sau se poate implanta un cristalin artificial peste cristalinul natural. Practic, prin dotările şi tehnica actuală se poate corecta miopia şi se poate elimina dependenţa de ochelari a miopului”, a detaliat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Cea de-a doua parte a zilei de sâmbătă va fi dedicată unui simpozion în care participanţii vor discuta despre importanţa prevenţiei afecţiunilor oculare, noi opţiuni de tratament ale acestora, modalităţi de abordare, noutăţi în domeniu şi perspective terapeutice, iar duminică, în ultima zi a congresului, participanţii avea posibilitatea să se exprime în cadrul unui atelier de lucru.

CITEŞTE ŞI: Sfaturi pentru sănătatea ochilor tăi. Lucruri surprinzătoare care dăunează vederii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte