SFATURI de la nutriţionişti. Cum alegem cea mai proaspătă carne de porc. La ce să fim atenţi când luăm lebăr sau cârnaţi

La masa de Crăciun nu trebuie să lipsească sarmalele, piftia sau cârnaţii, produse tradiţionale pregătite din carne de porc. Consumatorii trebuie să aibă grijă atunci când cumpără acest tip de carne deoarece poate conţine numeroşi paraziţi care pot conduce la boli grave cum este şi trichineloza. RomaniaTV.net vă prezintă ce aspecte trebuie să aveţi în vedere atunci când cumpăraţi carne de porc sau preparate din carne de porc, pentru a alege cele mai proaspete produse.
Marilena Vili
14 dec. 2015, 08:23
SFATURI de la nutriţionişti. Cum alegem cea mai proaspătă carne de porc. La ce să fim atenţi când luăm lebăr sau cârnaţi

În perioada sărbătorilor de iarnă, carnea de porc este alimentul principal asupra căruia îşi îndreaptă atenţia românii. Pentru a ne bucura de preparate gustoase şi proaspete trebuie să ţinem cont de anumite aspecte atunci când mergem la magazin pentru a le cumpăra.

Cum alegem carne de porc proaspătă

În primul rând, carnea de porc trebuie să poarte ştampila de control sanitar-veterinar. Mai mult, carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete, ci trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime. Grăsimea trebuie să fie albă sau roz-alb, moale, iar la frecare să lase o senzaţie de unsuros.

La porcii tineri, carnea este roz-albicioasă şi are consistenţă moale, iar la porcii bătrâni culoarea devine roşu-închis şi are consistenţă tare.

Esenţial este să se cumpere carne care provine sigur de la animale sacrificate în abatoare, carne care a fost deci verificată înainte de a fi pusă pe piaţă. Desigur, carnea trebuie să nu miroase urât, să fie roşie sau roz, în funcţie de zonă, să nu fie acoperită de o peliculă lipcioasă şi să fie tonică, dacă o apăsăm, să revină rapid la normal„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu, medic nutriţionist.

De asemenea, carnea de porc nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau hârtie, ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan, la o temperatură de 0-7 grade Celsius. În acest fel, calităţile nutritive ale cărnii se vor menţine intacte mai mult timp.

Carnea de porc poate acumula toxine, paraziţi şi bacterii

Porcii sunt animale care se hrănesc cu absolut orice pot găsi, inclusiv cu fecale, gunoaie şi cadavre. Din această cauză, în corpul lor se acumulează multe toxine, care nu au timp să fie eliminate, având în vedere că un porc va digera în 4 ore o porţie de mâncare. În plus, porcii nu au glande sudoripare şi nu pot transpira, iar acest lucru blochează şi mai mult eliminarea toxinelor. În momentul în care noi consumăm carne de porc, ingerăm automat şi toxinele, bacteriile şi paraziţii. Toate acestea sunt foarte periculoase pentru om şi pot duce la boli grave.

Citeşte şi Adevărul nespus până acum despre carnea de porc. Cât de periculoasă, este, de fapt. Testul SLĂNINUŢEI

Bacterii pe care le putem contacta de la carnea de porc: salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes, Yersinia enteroclitica.

Paraziţi care se pot transmite la om prin consumul de carne infestată: tenia (un vierme care stă în intestin şi provoacă inflamarea ţesuturilor şi pierderea poftei de mâncare), virusul Menangle (provoacă febră, frisoane, durere de cap, transpiraţie), trichinella (vierme care duce la edeme, dureri, febră şi o stare generală de rău), hepatita E (infecţie virală care se manifestă prin oboseală, ameţeală, iar cazurile grave pot duce la fibroză şi ciroză).

Riscul de îmbolnăvire poate să scadă dacă vom găti bine carnea de porc.

Singurul lucru pe care îl poate face consumatorul este să trateze termic foarte bine produsul înainte de consum (până când îşi pierde culoarea roz). Să se evite mezelurile crude de origine incertă şi preparatele în sânge„, a explicat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu.

Cum alegem cele mai proaspete preparate din carne de porc

În ceea ce priveşte preparatele din carne de porc, la acestea „este foarte dificil să ne dăm seama dacă sunt sau nu proaspete, pentru că au condimente care maschează mirosul de început de alterare”.

Sfătuim cumpărătorii să cumpere numai produse ambalate, în termen de valabilitate şi comercializate de vânzători care respectă strict condiţiile de igienă„, spune medicul nutriţionist.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi cârnaţi, tobă sau leberwurst, acestea nu trebuie să aibă membrana lipicioasă sau uşor mâzguită. Mai mult, nu terbuie să cumpăraţi preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziţie sau cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană.

De reţinut este şi faptul că toba nu trebuie introdusă în congelator, deoarece se va degrada.

În ciuda faptului că de pe masa de Crăciun nu poate lipsi carnea de porc şi preparatele din carne de porc, medicul nutriţionist Corina Zugravu atrage atenţia asupra faptului că această carne „este plină de grăsime şi colesterol”. 

Recomand în general renunţarea la carne şi înlocuirea cu alimente de origine vegetală, dar tradiţia la noi exclude o astfel de alternativă, mai ales în ocazii festive cum este Crăciunul„, spune nutriţionistul.

Citeşte şi Cum găteşti sănătos carnea de porc

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Locurile speciale care-i lasă pe turiști fără cuvinte
Capital.ro
Interzis pentru cei care au casă la curte. Copacul pe care nu ai voie să-l plantezi niciodată în curte
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care ucrainenii au lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
O influenceriță de 24 de ani a fost găsită moartă în mașină. Doi copilași au rămas acum orfani de mamă 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Femeile erau fermecate de el: Era fermecător, chipeș. Un adevărat om al Renașterii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Şoferii pot fi amendaţi din cauza pasagerilor. Greşeala pe care o fac aproape toţi