SFATURI de la nutriţionişti pentru a ţine un POST SĂNĂTOS şi CORECT

Postul este perioada din an când trupurile ar trebui curăţate de toate toxinele acumulate până atunci, însă postul reprezintă ceva mai profund, adică se referă la purificarea întregului, mai exact minte, trup şi suflet. Atenţia nu trebuie să ne fie îndreptată doar spre alimentaţie, ci pe detoxifierea întregului corp.
Alina Costache
17 mart. 2016, 09:03
SFATURI de la nutriţionişti pentru a ţine un POST SĂNĂTOS şi CORECT

Postul este ţinut corect atunci când se lucrează pe toate nivelele, iar toate stările de dinainte, de oboseală, moleşeală, lipsa energiei, plus multe altele, sunt înlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentală, stare de bine, linişte interioară, pierderea kilogramelor care sunt în plus, potrivit sursadesanatate.ro.

„În perioada postului, foarte multă lume consumă preparatele tradiţionale cum ar fi cele pe bază de cartofi, orez, ciuperci, soia, fasole care nu sunt suficient de hrănitoare pentru corp şi de multe ori chiar plictisitoare. Putem apela la internet, fiindcă este o sursă fără margini de reţete delicioase de post. Nu trebuie să mâncăm din scârbă, ci din plăcere şi de aceea, chiar şi preparatele de post trebuie să fie gustoase, variate şi pe gustul nostru. Multă lume crede că a mânca chiftele de post, cartofi prăjiţi, şniţele din soia şi preparate din soia pline de coloranţi şi chimicale, departe de a fi numite naturale, multe prăjeli sau prăjituri de post bogate în zahăr rafinat, plus multe altele, reprezintă o hrană de post, adică hrănitoare şi cu scop de curăţare a corpului. Cu toţii ştim în adâncul sufletului, că nu putem să ne amăgim aşa uşor şi că trebuie să facem ceva mai profund pentru a ajuta corpul să elimine toxinele acumulate”, a declarat Ligia Pop, consultant în nutriţie.

Regula generală este diversitatea în alimentaţie. Echilibrul trebuie menţinut în toate şi niciodată să nu se facă exces de un ingredient, indiferent cât de sănătos ar fi.

Corpul uman are nevoie de diverşi nutrienţi pentru a asimila, spre exemplu, fierul care nu se asimilează dacă nu se afla în prezenţa vitaminei C, sau dacă nu se află în prezenţa proteinelor de origine vegetală, pentru creşterea hemoglobinei. Nutriţioniştii internaţionali atrag atenţia că inamicii care interferează cu absorbţia fierului sunt ce-ealele şi alimentele rafinate, precum făina albă şi chiar cea integrală, produsele procesate şi cu nenumărate chimicale, zahărul, produsele de patiserie, uleiul rafinat etc. Trebuie să reţinem că, indiferent de alimentaţia zilnică, tradiţională sau de post, trebuie să căutăm să avem diversitate zilnică în alimentaţie, să nu avem o alimentaţie plictisitoare şi să variem legumele, leguminoasele, fructele şi toate ingredientele consumate de la zi la zi„, a mai adăugat Ligia Pop.

Citeşte şi Postul, o provocare pentru sănătate?

Pentru un post sănătos sunt recomandate legumele şi fructele de diverse culori şi forme, consumate în proporţii bune. Proporţia mai mica trebuie sa fie de fructe şi cea mai mare sa fie formată din legume de sezon şi multe rădăcinoase consumate în stare cât mai naturală, leguminoase fierte cât trebuie, nu răsfierte.

Frunzele verzi şi vlăstarii extrem de preţioşi, în special în anotimpurile răco-roase, datorită concentraţiei mari de clorofilă care este considerată esenţa vieţii pământene.

Seminţele şi nucile crude cum ar fi cânepa, seminţele de chia, de susan integral, de floarea soarelui, de dovleac şi altele, bogate în proteine complexe, acizi graşi, calciu, magneziu, fier şi alte minerale importante care protejează sistemul cardiac, scad colesterolul, ne ajută să ne menţinem greutatea la cote normale şi ajută la menţinerea unui sistem nervos echilibrat, iar la copii sunt o sursă majoră de grăsimi sănătoase care îi ajută la creşterea armonioasă.

Algele marine, precum spirulina, chlorella şi altele, sunt surse importante de proteine cuprinzând toţi aminoacizi esenţiali, surse de iod atât de necesar în creştere şi în menţinerea unei tiroide sănătoase.

Super-alimentele, cum ar fi pudra de cătină, pudra de măceşe, pudra de afine, pudra de roşcove, pudra de alge marine, pudra de sâmburi de struguri, goji care este de fapt cătina de gard românească, pudra de armurariu sau mărăcinele de câmp, cât şi altele mai exotice găsite în magazine naturiste, precum maca, moringa, chaga, reishi etc. trebuie introduse în alimentaţie.

De asemenea, atunci când consumăm alimente bogate în pro-biotice, nu facem decât să adăugăm în „banca” trupului nostru bacterii prietenoase, ce ajută sistemul imunitar în lupta împotriva bolilor, contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, înlesnesc eliminarea toxinelor din corp, normalizează valorile colesterolului.

Citeşte şi Reţete de post: 30 de preparate populare

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin