Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse legate de spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert. Deși pentru foarte multe persoane acest aspect nu este unul important ei bine, spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert face o mare diferență, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung.
Alina Costache
16 iun. 2023, 16:07
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. Orezul este un aliment versatil pentru multe feluri de mâncare și extrem de răspândit și consumat de milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii.

Citește și Efectul secundar nociv al orezului. Specialiştii americani trag un semnal de alarmă

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul

În ciuda faptului că este consumat de mii de ani, foarte puțini oameni știu cum se gătește corect acest aliment, iar dezbaterile despre trebuie sau nu spălat înainte de a-l găti sunt și astăzi la ordinea zilei.

Ei bine, gospodinele iscusite spun că orezul trebuie spălat și asta pentru că clătirea acestuia îndepărtează murdăria, praful, resturile și substanțele chimice pe care sigur nu ți le-ai dori în farfurie.

De aceiași părere sunt și experții culinari care spun că prin clătire se reduce cantitatea de amidon ce se desprinde din boabele de orez care face de regulă, ca acesta să se aglomereze sau să devină gumos pe măsură ce se gătește.

Pe de altă parte, sunt și experți culinari care spun că spălarea orezului depinde de tipul de orez, precum și de felul de mâncare pe care vrei să îl gătești. Aceștia subliniază că risotto, paella și sushi necesită fiecare tipuri diferite de orez, iar dintre cele trei, doar cel pentru sushi este singurul care trebuie spălat.

Foarte mulți bucătari subliniază că din cauza amidonului din risotto și paella, spălarea orezului ar strica preparatul, deoarece amidonul este o componentă importantă a gustului său deosebit.

Cu toate acestea, specialiștii le recomandă gospodinelor să urmeze instrucțiunile de gătit de pe ambalaj, care de cele mai multe ori indică dacă trebuie sau nu spălat orezul.

Te poţi otrăvi cu arsenic dacă găteşti aşa orezul

Un experiment recent a scos la iveală că fierberea orezului într-o oală, până când se evaporă apa, ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Arsenicul contaminează orezul din cauza toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare.

Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat câteva metode de gătit pentru a vedea cum se modifică nivelul de arsenic.

Pentru prima metodă, prof. Meharg a folosit două cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa a fost lăsată să se evapore, o metodă folosită des. Expertul a descoperit că acest mod de pregătire duce la eliminarea celei mai mari cantități de arsenic.

Altă metodă testată a fost folosirea a cinci cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa rămasă în plus a fost aruncată, nu lăsată să se evapore, ca în primul experiment. Aceasta a scăzut cantitatea de arsenic la jumătate, față de prima metodă.

Arsenicul este un element toxic, prezent în mod natural în mediul înconjurător. Se imparte în două grupe, arsenic organic și arsenic anorganic, cel din urmă fiind cel mai nociv.

De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat în lanțul alimentar, fiind găsit acum într-o serie de alimente. Problema devine tot mai gravă, pe măsură ce poluarea generalizată duce la creșterea nivelului de arsenic în alimente, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătate.

Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic în orez, care reprezintă hrana de bază pentru mare parte din populația lumii.

Arsenicul este prezent în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile acestuia pot fi mai mari în unele zone decât în altele. Ca urmare a activităților umane, poluarea cu arsenic a crescut.

Principalele surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide și erbicide, conservanși, îngrășăminte fosfatice, deșeuri industriale, activități miniere, arderea cărbunelui.

Arsenicul pătrunde adesea în pânza freatică, ce este puternic poluată în anumite părți ale lumii. Din pânza freatică, arsenicul își găsește drumul în fântâni și în alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor.

Orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic.

Citește și Ce se întâmplă dacă pui o pungă cu orez în congelator! Trucul salvator pe care toate gospodinele trebuie să îl știe

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre