Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse legate de spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert. Deși pentru foarte multe persoane acest aspect nu este unul important ei bine, spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert face o mare diferență, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung.
Alina Costache
16 iun. 2023, 16:07
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. Orezul este un aliment versatil pentru multe feluri de mâncare și extrem de răspândit și consumat de milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii.

Citește și Efectul secundar nociv al orezului. Specialiştii americani trag un semnal de alarmă

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul

În ciuda faptului că este consumat de mii de ani, foarte puțini oameni știu cum se gătește corect acest aliment, iar dezbaterile despre trebuie sau nu spălat înainte de a-l găti sunt și astăzi la ordinea zilei.

Ei bine, gospodinele iscusite spun că orezul trebuie spălat și asta pentru că clătirea acestuia îndepărtează murdăria, praful, resturile și substanțele chimice pe care sigur nu ți le-ai dori în farfurie.

De aceiași părere sunt și experții culinari care spun că prin clătire se reduce cantitatea de amidon ce se desprinde din boabele de orez care face de regulă, ca acesta să se aglomereze sau să devină gumos pe măsură ce se gătește.

Pe de altă parte, sunt și experți culinari care spun că spălarea orezului depinde de tipul de orez, precum și de felul de mâncare pe care vrei să îl gătești. Aceștia subliniază că risotto, paella și sushi necesită fiecare tipuri diferite de orez, iar dintre cele trei, doar cel pentru sushi este singurul care trebuie spălat.

Foarte mulți bucătari subliniază că din cauza amidonului din risotto și paella, spălarea orezului ar strica preparatul, deoarece amidonul este o componentă importantă a gustului său deosebit.

Cu toate acestea, specialiștii le recomandă gospodinelor să urmeze instrucțiunile de gătit de pe ambalaj, care de cele mai multe ori indică dacă trebuie sau nu spălat orezul.

Te poţi otrăvi cu arsenic dacă găteşti aşa orezul

Un experiment recent a scos la iveală că fierberea orezului într-o oală, până când se evaporă apa, ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Arsenicul contaminează orezul din cauza toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare.

Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat câteva metode de gătit pentru a vedea cum se modifică nivelul de arsenic.

Pentru prima metodă, prof. Meharg a folosit două cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa a fost lăsată să se evapore, o metodă folosită des. Expertul a descoperit că acest mod de pregătire duce la eliminarea celei mai mari cantități de arsenic.

Altă metodă testată a fost folosirea a cinci cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa rămasă în plus a fost aruncată, nu lăsată să se evapore, ca în primul experiment. Aceasta a scăzut cantitatea de arsenic la jumătate, față de prima metodă.

Arsenicul este un element toxic, prezent în mod natural în mediul înconjurător. Se imparte în două grupe, arsenic organic și arsenic anorganic, cel din urmă fiind cel mai nociv.

De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat în lanțul alimentar, fiind găsit acum într-o serie de alimente. Problema devine tot mai gravă, pe măsură ce poluarea generalizată duce la creșterea nivelului de arsenic în alimente, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătate.

Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic în orez, care reprezintă hrana de bază pentru mare parte din populația lumii.

Arsenicul este prezent în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile acestuia pot fi mai mari în unele zone decât în altele. Ca urmare a activităților umane, poluarea cu arsenic a crescut.

Principalele surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide și erbicide, conservanși, îngrășăminte fosfatice, deșeuri industriale, activități miniere, arderea cărbunelui.

Arsenicul pătrunde adesea în pânza freatică, ce este puternic poluată în anumite părți ale lumii. Din pânza freatică, arsenicul își găsește drumul în fântâni și în alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor.

Orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic.

Citește și Ce se întâmplă dacă pui o pungă cu orez în congelator! Trucul salvator pe care toate gospodinele trebuie să îl știe

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni