Aceste recomandări au fost difuzate în condițiile în care multe companii aeriene au propriile reguli legate de perioada în care femeile însărcinate se pot deplasa cu avionul, scrie Agerpres care citează BBC.
Citeşte şi Eşti însărcinată? Iată ce fructe trebuie să consumi
Potrivit colegiului amintit, în cazul sarcinilor fără probleme, zborul nu este nociv pentru femeie sau pentru făt. Pasagerii unui avion sunt supuși unei ușoare creșteri a radiațiilor, dar nu există nicio dovadă că zborul cu avionul cauzează avortul spontan, travaliul prematur sau ruperea apei la femeile însărcinate. De asemenea, modificările presiunii aerului și scăderea umidității în interiorul aeronavei nu ar avea, la rândul lor, un efect nociv asupra sarcinii.
Zborul cu avionul poate avea unele efecte secundare asupra gravidelor precum umflarea picioarelor din cauza unei acumulării de fluide, probleme cu nasul și urechile cauzate de schimbările de presiune sau riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP).
Citeşte şi Lucruri despre sarcină care te pot speria
Documentul recomandă gravidelor să poarte haine largi și pantofi comozi, să efectueze plimbări regulate pe coridoarele avionului, să facă exerciții la fiecare 30 de minute, să se abțină de la consumul băuturilor care conțin alcool și cafeină și să poarte ciorapi elastici compresivi.