Sfaturi pentru mame. Cum să găteşti dacă ai copilul anemic

Fierul este necesar pentru dezvoltarea întregului organism și este vital pentru un copil. În intervalul 9 luni – 2 ani toți copiii au risc de a face anemie, de aceea este important să urmărim simptomele insufiecienței de fier şi să combinăm corect alimentele pentru cea mai bună absorbție a fierului în organism.
Filip Stan
13 iul. 2020, 17:44
Sfaturi pentru mame. Cum să găteşti dacă ai copilul anemic

Conform Health Canada, Dietary Reference Intakes, necesarul de fier diferă la diverse vârste. Astfel, la 7-12 luni este de 11 miligrame/zi, între 1și 3 ani este de 7 mg, între 4 și 4 ani – 10 mg, iar între 14 și 18 ani de 11 mg pentru băieți și 15 mg pentru fete.

Cu ce asociem produsele bogate în fier

Secretul unei bune absorbții a fierului în organism stă în asocierea corectă a alimentelor. De exemplu, o friptură va aduce mai puțin fier decât aceeași cantitate de carne pregătită în sos de roșii, pentru că fierul din mâncare se asimilează cel mai bine în prezența vitaminei C.

Este bine să încercați și tocăniţele din legume, sos de roșii și carne de pasăre slabă (grăsimea animală conține prea puțin fier ca să merite să fie utilizată). Nici friptura nu e de ignorat dacă punem alături un piure de cartofi dulci și o salată ce conține ardei gras proaspăt, ambele ingrediente concurează serios la cantitatea de vitamina C orice portocală sau lămâie.

Dacă cel mic nu este un fan al cărnii, puteţi opta pentru fasolea albă sau roșie, soia, lintea, năutul, mazărea toate sunt încărcate cu vitamine și minerale esențiale, inclusiv fier, potrivit totuldespremame.ro. 

Legumele cu frunze de culoare verde închis precum kale, broccoli și spanac sunt printre cele mai bune opțiuni de legume pentru fier. Încercaţi să adăugați verdeață tocată în tocăniţe ciorbe și alte mâncăruri.

Ca și gustare, puteți oferi copiilor fructe uscate (stafide, caise, merișoare, prune) bogate și în fier și în vitamina C, în asociere cu semințe (alue, nuci, susan, dovlec, floarea soarelui) Copiii adoră astfel de combinații. Aveţi grijă să nu se înece cu ele. 

Pediatrul american William Sears recomandă de asemenea, să amestecați făina de grâu cu făină de amaranth și quinoa, dacă faceți pâine în casă. Cele două cereale conțin de 8 ori mai mult fier decât grâul.

Cum gătim pentru ca fierul și vitamina C să nu se piardă.

În ceea ce privește fierul, fiind un mineral, este stabil termic și temperatura nu îi reduce cantitatea din alimente. Totuși, conform themeatweeat.com, metodele de preparare pot afecta conținutul de fier al alimentelor atât pozitiv cât și negativ. Rezultatele cercetărilor sugerează o creștere de cinci ori a conținutului de fier al alimentelor, în special a celor acide, gătite în vase din fontă.

Cea mai mare cantitate de fier din carne se pierde la fierbere, fierul trecând în apă. De aceea, pentru a fierbe carnea e bine să respectâm câteva reguli: bucățile ar trebui să fie relativ mari, iar cantitatea de lichid trebuie să fie mică. Dar, dacă veți consuma și apa în care a fiert carnea, veți putea recupera fierul pierdut. Așadar, supele și ciorbele cu carne sunt o bună sursă de fier.

Cu vitamina C lucrurile nu sunt atât de simple. Helthline.com oferă câteva sugestii privind modul în care tratăm termic alimentele, astfel încât să păstrăm în ele cât mai mulți nutrienți.

Fierberea într-o cantitate mică de apă și consumarea lichidului în care au fiert produsele este valabilă și în cazul alimentelor ce conțin vitamina C. De asemenea, gătiți legumele în coajă, de fiecare dată când este posibil (cartofii conțin cea mai mare cantitate de vitamina C în coajă). Consumați legumele cât mai repede după gătire deoarece conținutul de vitamina C continua să scadă atunci când mâncarea este expusă la aer. Dacă este posibil, porționați legumele după ce au fost gătite și nu ănainte, legumele gătite întregi au mai multe substanțe nutritive decât cele tăiate bucăți. Legumele al dente sunt mai bogate în vitamina C.

Cu ce să nu asociem produsele bogate în fier

Așa cum vitamina C potențează absorbția fierului în organism, la fel calciul împiedică asimilarea. De aceea, lactatele, dar mai ales laptele este de evitat în cazul anemiei.
Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să introducă laptele de vacă abia de la vârsta de un an a bebelușului și asta din două motive: pe deoparte, fierul din laptele de vacă se asimilează în cantități reduse, iar pe de altă parte irită mucoasa intestinală și poate provoca sângerare la nivelul intestinelor, deci și pierderea fierului.

Există situații în care fierul din alimente nu acoperă necesarul organismului, mai ales dacă au apărut deja carențele. Atunci suplimentele alimentare cu fier sunt necesare, însă nu dați fier de rutină copilului pentru că și excesul poate duce la grave probleme de sănătate. După vârsta de un an, suplimentele alimentare cu fier se prescriu doar pe baza unor analize medicale care arată prezența anemiei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București