Sfaturi pentru o grădina fără dăunatori

Proprietarii de grădini si culturi știu că pentru a se bucura de roadele acestora este nevoie să se îngrijească de ele încă dinainte de a planta semințele și până în momentul în care culeg roadele. De foarte multe ori însă, în funcție de tipul de cultură, este necesar să se utilizeze anumite produse anti daunatori, căci în acest mod cultura nu va fi afectată, iar producția nu va avea o calitate inferioară.
Romania TV
29 mai 2020, 08:29
Sfaturi pentru o grădina fără dăunatori

Pe lângă anumite sfaturi de care poți ține cont pentru a-ți îngriji grădina și culturile, precum dezinfectarea terenului și alegerea unor semințe de calitate, este necesar ca atunci când dăunătorii apar și încep să provoace daune, să se utilizeze măsurile combatere împotriva acestora.

Cele mai importante condiții care afectează dezvoltarea dăunătorilor și afectează legumele sunt temperaturile ridicate sau umiditatea sau fertilizare în exces, de aceea, este necesar să se folosească mereu metodele de protecție.

Printre cele mai grave probleme care pot dăuna culturilor și grădinilor, se numără buruienile, insectele și bolile, însă este esențial ca atunci când sunt utilizate anumite produse pentru eliminarea acestora, să se aleagă doar produse fitofarmacie ecologice, care nu afectează mediul sau sănătatea oamenilor în momentul în care sunt consumate legumele sau fructele.

Cât de periculoase sunt insectele pentru culturile de plante și legume?

Plantele și legumele sunt deseori afectate de prezența unor dăunători, precum acarienii, afidele, omizile, gărgărițele, moliile sau gândacii. Acestea se hrănesc cu părți ale plantei, dar pot distruge și semințele, florile sau țesuturile plantei, legumele ajungând să nu mai poată fi consumate sau comercializate, dacă plantarea acestora este realizată la scară mare.

Soluția în acest caz este reprezentată de utilizarea unor produse sau substanțe ce își dovedesc eficiența pentru mai multe tipuri de dăunători sau pentru unul singur. În funcție de fiecare tip de dăunător, este important să achiziționezi tipul potrivit de insecticid. Totuși, este esențial să se aleagă acel tip de insecticid organic, care nu afectează oamenii sau mediul.

Există și anumite cazuri când plantele nu primesc tot necesarul de nutrienți din sol și atunci acestea nu se dezvoltă așa cum trebuie. În acest caz, este necesar să verifici dacă problema apărută se datorează dăunătorilor sau doar lipsei apei sau a fertilizării.

Citește și: Care este cel mai bun aparat cu ultrasunete contra rozătoarelor?

Care sunt cele mai frecvente boli ale culturilor de legume?

Pe lângă dăunătorii naturali, culturile și grădinile cu legume mai pot fi afectate de anumite boli, precum mana, mucegaiul sau rugina, acestea manifestându-se prin apariția unor pete gălbui-albicioase pe suprafața frunzelor, care în timp provoacă necrozarea țesuturilor. Accesul apei nu mai este posibil în frunze, iar rezultatul va fi creșterea țesuturilor și a tumorilor.

Dacă frunzele plantelor încep să capete diverse nuanțe de verde sau galben, cel mai probabil planta este atacată de anumiți viruși, singura variantă în acest caz fiind îndepărtarea totală a acelor plante din grădină, pentru a nu permite ca și alte plante să fie afectate și distruse.

Fiecare agricultor își dorește o grădină și o cultură bogată, sănătoasă și profitabilă, însă este necesar să se țină cont de toate regulile și metodele necesare pentru a ține la distanță dăunătorii și bolile, începând cu plantarea celor mai rezistente soiuri și până la asigurarea fertilității solului, căci în acest fel, plantele vor fi mult mai rezistente.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
Playtech.ro
În câte secunde trebuie să frânezi pentru a evita un accident. Timpul de reacţie e mai scurt decât te aştepţi
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Oraș din România cu apă infestată. Avertisment pentru populație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Donald Trump vrea să fie următorul Papă: „Asta ar fi alegerea mea numărul 1!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri