Pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelu l de 0,68 lei/kWh, românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kWh, cei care se vor încadra într-un consum lunar de 255 kWh urmând să plătească 0,80 lei/kWh.
Consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent, după cum au estimat specialiștii Asociației Energia Inteligentă.
Prin această ordonanță cetățenii sunt îndemnați să facă economii la fel ca şi alte țări din Uniunea Europeană.
Recent, specialiști ai Uniunii Europene cât și cei din cadrul ANRE au făcut o serie de recomandări pentru economisirea energiei. Practic, cei 45 de kWh echivalează cu energia consumată de o mașină de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade Celsius. Economie poate fi făcută și dacă hainele sunt spălate săptămânal, utilizând întreaga capacitate de rufe a mașinii de spălat, în locul folosirii zilnice sau o dată la două zile a acesteia.
Și în baie se pot face economii, mai ales cei care folosesc boiler sau centrale electrice pentru încălzirea apei calde. Astfel, dacă dușul zilnic este scurtat cu doar 3 minute se poate economisi până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an.
Economii pot fi făcute și dacă ventilatorul din baie funcționează maximum 20 de minute după fiecare duș, dar și dacă se instalează un cap de duș economic și un regulator de debit, ceea ce va reduce costul facturilor la energie cu aproximativ 15 RON pe lună.
„25 % din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Scoateți din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizați. Ați putea economisi aproximativ 180 RON pe an”, recomandă autoritățile.
ANRE și CE au emis o serie de alte recomandări:
– aparatele de aer condiționat pot fi folosite mai puțin dacă ferestrele sunt închise când temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă, iar perdelele sunt trase și storurile sunt coborâte când vremea este însorită;
– folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie;
– setează termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura;
– alege cu atenție aparatele electrocasnice pentru a crește eficiența cu până la 60 % Când cumperi un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60 % decât celelalte;
– temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 °C. Pentru un congelator, este -18 °C. Dacă temperatura din frigiderul și congelatorul dumneavoastră este prea scăzută, cheltuiți prea mulți bani!
– spălând rufele la 30 °C, familia dumneavoastră ar putea economisi aproximativ 75 RON pe an;
– cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decât plitele pentru încălzirea unor porții mici. Gătind eficient, familia dumneavoastră ar putea economisi 160 RON pe an;
– când gătiți utilizând un cuptor obișnuit, folosiți funcția ventilator, care vă permite să setați o temperatură cu 20 °C mai mică. Preîncălziți doar când este absolut necesar.
Citește și Ministrul Energiei, anunţ de ultimă oră despre preţul gazului. Toţi românii vor fi afectaţi