Sfaturi pentru suflet de la un om al străzii! Ce sfat i-a cerut un bancher lui Ioan, „Omul străzii”: „Vreau să spun că ăsta e secretul”

Nea Ioan are extrem de multe de povestit. Viața sa a fost plină de întâmplări, de la cele mai dureroase, până la cele mai fericite. Acesta a dezvăluit o discuție extrem de profundă pe care a avut-o cu un bancher.
Alina Costache
13 aug. 2024, 18:37
Sfaturi pentru suflet de la un om al străzii! Ce sfat i-a cerut un bancher lui Ioan, „Omul străzii”: „Vreau să spun că ăsta e secretul”
Sfaturi pentru suflet de la un om al străzii! Ce sfat i-a cerut un bancher lui Ioan, „Omul străzii”: „Vreau să spun că ăsta e secretul”

Atunci când mergem pe stradă avem tendința de a ignora tot ce se întâmplă în jurul nostru, în special pe cei care sunt mai „mici” decât noi. Totuși uităm un lucru, de foarte multe ori aceste persoane au povești de viață colosale. Acesta este și cazul lui Nea Ioan care a avut parte de o viață crudă, plină de încercări dar și de învățături.

Ioan a povestit viața cruntă din închsioarea de la Aiud, dar și cea mai valoroasă lecție pe care o poate auzi cineva care dorește să învețe.Multe persoane se confruntă cu dificultăți atunci când încearcă să facă un lucru cât mai bine. Nea Ioan pune aceste provocări pe seama lipsei de implicare, dar și de pasiune. Ioan a dezvăluit o discuție plină de tâlc pe care a avut-o cu un bancher care a venit să-i ceară să-i arate cum să „învețe”.

Citește și: Decizie de ultimă oră! Polițistul care a ucis-o pe Raisa, o copilă de 13 ani, cu mașina a fost condamnat la trei ani de închisoare

„Vine un băiat care lucra la bancă și-mi zice: „Nea Ioane, învață-mă să învăț.” „Cum vine asta?”, întreb eu. „Păi nu am memorie, nu pot să rețin”, zice el. „Nu e adevărat.” Urma să aibă al doilea copil, ceea ce era o grijă în plus. Viața nu e chiar așa simplă, ai și probleme de rezolvat.

Vreau să spun că ăsta e secretul: când faci ceva, fă-o cu toată ființa ta, nu de mântuială, nu doar ca să te vadă mama că ai citit sau să te vadă iubita că ai adus flori. Nu-i aduce flori doar ca să-i faci pe plac ei, adu-i flori pentru că TU vrei să-i aduci. E un fel de păcăleală, dar nimeni nu păcălește pe nimeni. Până și cel mai mare prost își dă seama. De asta nu merg lucrurile, că toți avem impresia că suntem șmecheri și că ne păcălim semenul. Nimeni nu păcălește pe nimeni și, să vă mai zic o chestie, nici prostul nu e prost. Ne furăm căciula unul altuia”, povestește Nea Ioan, în podcastul Realități cu Niculescu.

Mai departe, Nea Ioan aduce aminte de un episod mai puțin fericit din viața sa. E vorba despre perioada petrecută la Aiud, una dintre cele mai cunoscute închisori de pe vremea comuniștilor. El a fost ținut acolo o perioadă, alături de cei mai înfricoșători deținuți ai României de la acel timp.

Cu toate acestea, Nea Ioan vrea să transmită cât de mult contează să fii tu însuți – detaliul care l-a ajutat să se adapteze într-un mediu periculos.

„Spun acum ceva care pe mulți îi va intriga. Dacă ești tu, tu cu adevărat, îl pui în sac și pe ăla care a executat 26 de ani de pușcărie. Când am ajuns după o pedeapsă la Aiud, la periculoși, la penitenciar, de ce să nu recunosc că atunci când am intrat, primul gând a fost: „Cred că mor aici, nu mă descurc.”

E groaznic. M-au repartizat și la periculoși. Când am ajuns, am deschis poarta, m-au întâmpinat, și mi-au zis din prima că brigadierul e un fost ofițer de securitate, uns cu toate alifiile.

Că n-am ce să-i fac, că a fost securist și că și-a împușcat și soția, motiv pentru care a primit 15 ani de închisoare. L-am întrebat dacă chiar a fost ofițer de securitate și cum a ajuns acolo după o carieră în securitate.

Asta se numește ascendent psihologic. Dintr-o dată, i-am zis: „Degeaba ești mare, că ești servitorul unui fraier.” La un moment dat, un alt pușcăriaș nu i-a plătit la barbut, motiv pentru care l-a omorât, așa a ajuns la 26 de ani de închisoare.

Te sperii când auzi despre un așa om, nu? Cel care primise 26 de ani m-a pus să-i spun cum e pe afară. Lui îi era frică de viața civilă. Nu credea că se poate descurca în libertate. Atât de mult se obișnuise cu pușcăria încât îi intrase în automatism”, spune Nea Ioan.

Citește și: Aglomerație de nedescris pe Transfăgărășan! Ce se întâmplă pe cel mai popular drum din România

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De ce nu se îngrașă italienii. Secretul care le permite să mănânce pizza și paste fără griji
Capital.ro
Guvernul a dat ordin. Regulă nouă pentru femeile din România. Se va aplica peste tot
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
IMPORTANT PENTRU ELEVI, PROFESORI, PĂRINȚI! Schimbare la Bacalaureat și Evaluarea Națională
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Schimbare majoră pentru pensionari. Se întâmplă de la 1 septembrie
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
România a ajuns o mare forță a Europei. Comoara la care oamenii au tot visat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru pensionari. CUM ARATĂ decizia de RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...