Metodele simple prin care ne dăm seama dacă apa de la robinet este potabilă.
În mod normal, apa este incoloră, dar, în realitate, „paleta” de culori variază de la gri, maro, portocaliu, galben și cine știe ce alte nuanțe, în funcție de vechimea țevilor.
CITEȘTE ȘI: Sfaturile de care trebuie să ținem cont! Cum să alegem corect mălaiul pentru mămăligă
Ca să verificăm dacă apa de la robinet este bună de băut, mai întâi deschidem robinetul și lasăm apa să curgă timp de aproximativ 1-2 minute. Umplem un pahar cu apă și apoi îl ținem în lumină.
Dacă apa este în continuare gălbuie, maronie, atunci e clar că există o problemă cu țevile, care sunt ruginite. Sau este posibil ca rezervorul de apă din infrastructura de alimentare cu apă potabilă să fie compromis. Cert este că n-ar fi indicat să consumăm apa de la robinet dacă aceasta nu este incoloră.
Dacă apa este tubure, din nou, trebuie evitat consumul. Dacă sesizăm și ceva particule negre, s-ar putea ca țevile prin care curge apa să se dezintegreze. Și nu este indicat să bem apă cu microparticule de plastic sau cine știe ce alte substanțe chimice.
Dacă apa de la robinet miroase a clor înseamnă că procesul de clorinare își face treaba. Acesta are rolul de a preveni proliferarea microorganismelor în apa potabilă. Dar dacă ești adeptul mirosul pătrunzător de clor, poți achiziționa un filtru care te scapă de problemă. În schimb, dacă apa are un miros de stătut sau de nămol, pământiu, este de evitat consumul.
Dacă apa are un gust metalic, înseamnă că pH-ul este foarte scăzut și că există depozite prea mari de minerale, cel mai probabil ca urmare a țevilor ruginite.
În cazul în care apa are un miros de clor, teoretic este sigură pentru consum. Dar, din nou, apa nu ar trebui să aibă nici miros, nici gust ciudat. Așa că ar fi o idee bună să investim în filtre de carbon pentru a consuma apă cu gust proaspăt.