Dacă zborul cu avionul îți producea emoții și stări de anxietate și înainte de a rămâne însărcinată, cel mai probabil le vei simți și acum. Medicii avertizează cu privire la situațiile în care zborul cu avionul în sarcină este complet exclus.
Sfaturi utile pentru zborul cu avionul în sarcină
În unele sarcini, zborul cu avionul nu este deloc recomandat, chiar și mai devreme de săptămâna 36 de sarcină:
Aceleași restricții se aplică inclusiv pentru călătoria la distanță mare, indiferent de mijloacele de transport. Dacă nu prezinți unul dintre riscurile enumerate mai sus și ești nevoită să călătorești cu avionul, ia în calcul și condițiile impuse de companiile aeriene pentru femeile însărcinate.
Majoritatea companiilor nu permit accesul femeilor gravide care urmează să nască în următoarele 7-30 de zile. Această restricție este impusă deoarece nu își doresc să fii nevoită să naști în timp ce te afli în aer. Pentru a evita astfel de confuzii, e bine să te prezinți la poarta de îmbarcare cu o scrisoare medicală de la medicul tău obstetrician în care să fie menționată data estimativă a nașterii.
Locul ideal in avion pentru femeile insarcinate
Dacă ești sănătoasă și aptă pentru o călătorie cu avionul, alege-ți locul în mod inteligent. Optează pentru un scaun la mijlocul avionului, în dreptul aripii, deoarece acolo se resimte cel mai puțin senzația de zbor.
Locurile din dreptul pereților de compartimentare oferă mai mult spațiu pentru picioare și vei putea să te intinzi în voie. Este recomandat să îți rezervi locul dinspre culoar, deoarece îți va fi mai comod atunci când vei fi nevoită să mergi până la toaletă.
Centura de siguranță e bine să fie purtată sub abdomen. Consumă multe lichide, poartă încălțăminte lejera și ai grijă să nu consumi alimente care provoacă gaze, cu câteva ore înainte de zbor.