SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA, tradiţii şi superstiţii. Este obligatoriu să ai în casă bujori îmbobociţi

SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. Pe 21 mai, atât ortodocşii, cât şi catolicii prăznuiesc doi mari sfinţi ai creştinătăţii, Împăraţii Constantin şi Elena, cei care au avut o contribuţie uriaşă la răspândirea creştinismului.
Romania TV
20 mai 2020, 13:17
SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA, tradiţii şi superstiţii. Este obligatoriu să ai în casă bujori îmbobociţi

SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. Tradiţii şi superstiţii

În această zi, credincioşii respectă o serie de datini moştenite din moşi strămoşi. Multe dintre acestea sunt legate de vară, scrie tradiţii-superstitii.ro.

  • În această zi, oamenii nu lucrează pământul pentru ca păsările cerului să nu producă pagube;
  • În unele zone ale ţării, agricultorii seamană porumb, ovăz şi mei, fiind ultima zi în care se mai poate face acest lucru. Există credinţa că tot ce se seaman după această zi se va usca;
  • Viticultorii nu muncesc în ziua în care sunt prăznuiţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, existând temerea că, dacă vor munci, păsările le vor distruge strugurii;
  • Pe 21 mai păstorii îşi aleg baciul, dar şi locul în care vor amplasa stânele şi persoana care le va păzi pe păşune;
  • Femeile tămâiază şi stropesc cu aghiasmă gospodăriile pentru a ţine la distanţă duhurile rele. În acelaşi scop, mai există şi un alt ritual, acela al focului. Astfel, ţăranii se adună în jurul unui foc mare existând credinţa că, în acest fel, vor alunga spiritele rele. De asemenea, prin fumul degajat de acest foc sunt trecute şi oile, pentru ca nici de ele să nu se atingă răul în perioada în care sunt la stână;
  • În ziua praznicului de Constantin și Elena, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți.

SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi, cunoscută şi sub denumirile de “Constantin Graur” sau “Constantinu Puilor”

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena mai poartă şi denumirile populare de “Constantin Graur” sau “Constantinu Puilor”, întrucât, începând cu această zi, păsările îşi învaţă puii să-şi ia zborul.

Există credinţa că oamenii trebuie să respecte această sărbătoare pentru ca păsările de pradă să nu le mănânce puii din gospodării.

Cine au fost SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA şi cum au contribuit la răspândirea creştinismului

Prin Edictul de la Milano,Împăratul Constantin a devenit protectorul creștinilor. Pe parcursul domniei sale, au fost adoptate un numă mare de măsuri favorabile bisericii. De asemenea, de numele său se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Citeşte şi Decizie fără precedent! Ce se va întâmpla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de hramul Catedralei Patriarhale

Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați. De asemenea, aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte lăcaşuri de cult.

Sfânta Elena este recunoscută de creştini ca cea care a descoperit Sfânta Cruce. Împăratul Adrian înălţase, pe dealul Golgotei, un templu al Afroditei, cu scopul de a masca locul pătimirilor lui Hristos, scrie ziarullumina.ro. Sfânta Elena a ordonat distrugerea statuii şi a îndepărtat pământul care acoperea mormântul Mântuitorului şi cele trei cruci, una dintre ele fiind a lui Iisus şi celelalte două aparţinând tâlharilor care au fost răstigniţi împreună cu El.

Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, acestea au fost atinse de trupul unui mort. În momentul în care crucea răstignirii lui Iisus a atins trupul inert, acesta a înviat. După această descoperire, o parte din cruce a fost trimisă la Constantinopol, iar restul a rămas în Ierusalim în biserica ce a fost construită chiar de Sfânta Elena.

Cea mai puternică rugăciune către SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA

Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutăți.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020

Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociţi la Dumnezeu și la preacurata Lui Maică și pururea Fecioara Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. Cine îşi serbează onomastica

Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 se numesc Elena, aproximativ 19.000 Ilinca şi peste 63.000 Lenuţa. 470.000 de barbaţi poartă numele Sfântului Constantin, cu derivatele Costel și Costică.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre