În această zi, credincioşii respectă o serie de datini moştenite din moşi strămoşi. Multe dintre acestea sunt legate de vară, scrie tradiţii-superstitii.ro.
Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena mai poartă şi denumirile populare de “Constantin Graur” sau “Constantinu Puilor”, întrucât, începând cu această zi, păsările îşi învaţă puii să-şi ia zborul.
Există credinţa că oamenii trebuie să respecte această sărbătoare pentru ca păsările de pradă să nu le mănânce puii din gospodării.
Prin Edictul de la Milano,Împăratul Constantin a devenit protectorul creștinilor. Pe parcursul domniei sale, au fost adoptate un numă mare de măsuri favorabile bisericii. De asemenea, de numele său se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.
Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați. De asemenea, aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte lăcaşuri de cult.
Sfânta Elena este recunoscută de creştini ca cea care a descoperit Sfânta Cruce. Împăratul Adrian înălţase, pe dealul Golgotei, un templu al Afroditei, cu scopul de a masca locul pătimirilor lui Hristos, scrie ziarullumina.ro. Sfânta Elena a ordonat distrugerea statuii şi a îndepărtat pământul care acoperea mormântul Mântuitorului şi cele trei cruci, una dintre ele fiind a lui Iisus şi celelalte două aparţinând tâlharilor care au fost răstigniţi împreună cu El.
Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, acestea au fost atinse de trupul unui mort. În momentul în care crucea răstignirii lui Iisus a atins trupul inert, acesta a înviat. După această descoperire, o parte din cruce a fost trimisă la Constantinopol, iar restul a rămas în Ierusalim în biserica ce a fost construită chiar de Sfânta Elena.
Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutăți.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020
Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociţi la Dumnezeu și la preacurata Lui Maică și pururea Fecioara Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!
Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 se numesc Elena, aproximativ 19.000 Ilinca şi peste 63.000 Lenuţa. 470.000 de barbaţi poartă numele Sfântului Constantin, cu derivatele Costel și Costică.