Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt consideraţi păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, există credinţa că ziua de 8 noiembrie este cea mai potrivită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai după trecerea la cele veşnice.
Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavriil știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.
Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavriil, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavriil, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.
Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.
Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavriil, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.
Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. Ce se întâmplă în pragul morţii cu cei care nu au respectat sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli în timpul vieţii
Se spune că cel care nu respectă această mare sărbătoare şi lucrează, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.