Sfinții Petru și Pavel 2024. Ce se dă de pomană de sufletul morților, de Moșii de Sânpetru

Sambătă, 29 iunie, în calendarul creștin-ortodox este mare sărbătoare. Biserica îi celebrează pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoare cunoscută popular sub denumirea de Sânpetru.
Alina Costache
28 iun. 2024, 17:06
Sfinții Petru și Pavel 2024. Ce se dă de pomană de sufletul morților, de Moșii de Sânpetru
Ce se dă de pomană de Sfinții Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel reprezintă o nouă ocazie de a simți împreună cu cei sărmani, fapt pentru care credincioșii dau de pomană. Praznicul, cunoscut în popor și ca Moții de Sânpetru, marchează mijlocul verii agrare și timpu secerișului.

Din popor se spune că cei doi sfinți stau pe Lună, primul la dreapta, iar al doilea la stânga. Sfântul Petru este mâna dreaptă a lui Dumnezeu, el având ân grijp cheile de la poarta și încăperile Raiului. Credincioșii obișnuiesc ca în această zi de sărbătoare să dea de pomană petnru sufletele celor morți din familie.

Femeile împart mâncare gătită și vase cu apă, lapte sau vin, petnru ca cei morți să aibă ce bea pe lumea cealaltă. În unele zone ale țării se mai obișnuiește ca vasele oferite în dar să fie pline cu flori sau cireșe. De Moșii de Sânpetru se mai duc la biserică mere dulci, mere acrișoare, zarzăre, colivă, colaci, castraveți verzi, dar și faguri cu miere.

Mâncarea gătitî se dă de pomană celor care au cea mai mare nevoie de ea, în special săracilor. Pachetele cu mâncarea preferată a celor trecuți în neființă nu trebuie să lipsească, la fel și fructele și legumele sau alte alimente.

Citește și: Sfinții Petru și Pavel 2024. Rugăciunea puternică care te scapă de blestem și aduce harul lui Dumnezeu în sufletul tău

Povestea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt autori unor epistole incluse de Biserică în textele canonice ale Noului Testament. Cei doi apostoli sunt pomeniți pe 29 iunie, după o perioadă de post care poate varia ca durată, în funcție de data la care pică Paștele.

Petru, cel mai vârstnic dintre cei 12 Apostoli, vorbea adesea în numele acestora, rugându-l pe Iisus Hristos să le explice tainele credinței. Sfântul Petru a fost fiul lui Iona și fratele lui Andrei, iar înainte de a fi credincios se numea Simon.

După o sesiune de pescuit pe lacul Ghenizaret, oamenii i-au propus să devină pescar, însă Dumnezeu avea un alt plan pentru el – să devină „pescar de oameni”. Mântuitorul i-a schimbat numele din Simon în Chefa (care înseamnă piatră), de unde provine și numele de Petru (în greacă și latină).

Sfântul Petru l-a mărturisit pe Hristos în Ierusalim, Iudeea, Babilon și, spre sfârșitul vieții, la Roma. Apostolul a murit în anul 67, fiind răstignit cu capul în jos.

Pe de altă parte, Sfântul Apostol Pavel, cunoscut și ca „Apostolul Neamurilor”, l-a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne ale vremii. Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Beniamin (Veniamin), și a fost elevul învățatului Gamaliel.

Înainte de a-și dedica viața lui Dumnezeu, Pavel a persecutat creștinii, hăituindu-i. El a participat la uciderea lui Ștefan, o altă figură importantă din Scripturi. Într-o zi, Hristos i s-a arătat pe Calea Damascului și l-a mustrat pentru faptele sale.

După această experiență, Pavel s-a convertit și a fost botezat de Anania. Ulterior, a întreprins trei călătorii misionare și a scris 14 epistole, care sunt incluse în Biblie. Sfântul Pavel a fost decapitat în anul 67, la ordinul împăratului Nero.

Citește și: Ce nu este bine să faci la sărbătoarea de pe 29 iunie. Sfinții Petru și Pavel, primiți cu iubire de către credincioși

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 29 iunie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale verii și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. Cu ocazia praznicului, credincioșii obișnuiesc să meargă la slujbă cu pachețele, pe care le oferă ulterior persoanelor nevoiașe.

În ziua cinstirii celor doi apostoli, se poate lucra aproape orice, însă nu este permis torsul, deoarece se crede că „se întorc colacii de la morți”. Conform tradiției, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la odihnă.

În această zi, nu se scutură merii, deoarece se consideră că ogoarele nu vor fi protejate de grindină. De asemenea, nu se pun capcane și nu se alungă lupii cu arme de foc, pentru ca animalele sălbatice să nu fure vitele din gospodării.

În tradiția populară, Sfântul Petru este cunoscut drept patronul agriculturii, iar gospodarii care vor să se bucure de roade bogate trebuie să calce usturoiul și ceapa în ziua lui. Se spune că, începând cu această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)