Statuia veche de 4.000 de ani a fost expusă în Muzeul Manchester, în Marea Britanie, acum 80 de ani şi este bine închisă într-un cub de sticlă securizată. Îl întruchipează pe zeul Osiris, considerat a fi zeul Morţii.
De la un timp, statuia face mişcări circulare -rotaţii aproape perfecte, de 360 de grade– fapt care i-a stupefiat pe administratorii muzeului. Primul care a observat fenomenul a fost Campbell Price. „M-am întrebat atunci cine ar fi putut mişca statuia din poziţia ei fără să mă informeze”, a spus Price, curatorul muzeului. „Dar după ce m-am uitat a doua oară, statuia avea o altă poziţie, cu capul întors într-o altă direcţie”, a continuat el, adăugând că „nici un alt obiect din muzeu nu se mişcă”. „Este ciudat”, a mai spus curatorul, după cum dezvăluie The Sun.
Apoi a explicat că „egiptenii antici credeau că asemenea statuete, cum este cea din muzeu pot servi drept casă alternativă pentru spiritul oamenilor pe care îi reprezintă. Până şi egiptenii ar fi miraţi să vadă cum o statuie se poate mişca prin propriile ei forţe”.
Pentru a cerceta problema mai bine, personalul muzeului a instalat camere de luat vederi non-stop, timp de o săptămână. Din imagini s-a văzut cum statuia, singură, a făcut o rotaţie de 360 de grade.
Între explicaţiile plauzibile a fost şi aceea că fenomenul s-ar datora vibraţiilor pe care le provoacă vizitatorii sau celor ale mijloacelor de transport din traficul rutier din apropierea muzeului. Dar aceste explicaţii nu par plauzibile, pentru că statuia a stat în muzeu nemişcată 80 de ani.
Până la urmă, legenda pare să fie mai puternică decât ştiinţa. „Probabil că statuia a stat îngropată milenii întregi şi a descoperit-o cineva, vreun arheolog sau vreun egiptean obişnuit şi a vândut-o. Acesta pare să fie blestemul faraonilor asupra celor care vor fura relicve din piramide”.
Statueta este făcută din serpentin, o piatră dură şi înfăţişează un demnitar antic, probabil cu funcţii religioase. A fost donată muzeului de Annie Barlow, din Bolton, în 1933.