Sfinxul și Babele, câștigate în instanță de județul Dâmbovița. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan. Cele două judeţe îşi dispută în instanţă proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele.
Sfinxul și Babele, câștigate în instanță de județul Dâmbovița. Cele două monumente naturale se află în județul Prahova!
„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriului judeţului nostru”, a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Procesul a fost deschis în ahul 2015, şi se află pe rolul Tribunalului Vâlcea. Reclamant în dosar este prefectul judeţului Dâmboviţa, iar pârâţi sunt comuna dâmboviţeană Moroeni şi oraşul prahovean Buşteni. Prefectul judeţului Prahova are cailate de intervenient în dosar. Decizia nu este definitivă.
Babele și Sfinxul sunt monumente ale naturii situate în Munții Bucegi, care s-au format în urma fenomenului de eroziune eoliană, manifestat prin procese de distrugere (eroziune), transport și sedimentare a materialului rezultat.
Cele două formațiuni naturale sunt înconjurate de legende care vorbesc despre transformarea Babei Dochia în stană de piatră sau chiar despre locuri de reculegere ale zeului dac Zamolxe.
Citește și: Fenomen paranormal incredibil la Sfinxul din Bucegi. Sute de români au participat la piramida energetică de pe munte!
„Babele” reprezintă și numele culmii muntoase aflate în partea central-nordică a masivului Bucegi, de pe care puteți pleca spre alte puncte de interes, cum sunt Vârful Omu (2505 m altitudine) sau Crucea Caraiman.
La „Babele” puteți ajunge din Bușteni, cu telecabina. Situat la 2216 m, Sfinxul, atrage prin forma umană pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Bine poziționat, cu o privire aspră, el dă impresia că supraveghează acele plaiuri.