Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca problemele de comportament la copiii cu varste cuprinse intre patru si sapte ani sunt cauzate, printre altele, de sforaitul insotit de intreruperi de respiratie. Daca observi, inca din primele doua luni de viata, ca bebelusul a dezvoltat o apnee trebuie sa iei in calcul posibile dereglari emotionale care vor surveni incepand cu varsta de patru ani.
Citeste si recomandarile specialistului ORL
Studii despre tulburarile de somn
In acest context, Karem Bonuk, profesor specializat pe medicina sociala si familie la Universitatea Albert Einstein, din New York ne avertizeaza cu privire la tulburarile de somn ale copilasilor si subliniaza ca hiperactivitatea si anxietatea sunt niste consecinte ale acestora. Somnul nelinistit intrerupe homeostaza naturala a creierului tanar si incetineste dezvoltarea optima a cortexului prefrontal (partea creierului care proceseaza emotiile, atentia si actiunile).
Citeste si 7 motive care ii strica somnul lui bebe
Cand sforaitul te ingrijoreaza
Aproximativ un sfert din copii sforaie dar nu orice tip de sforait este un semnal de alarma. Atunci cand copilul are pauze de respiratie mai lungi decat in mod normal (mai mult de 4 secunde) urmate de expiratii apasate si, in acelasi timp, sforait este cazul sa mergeti cu el la consultatie.
Citeste mai multe despre sforaitul la copii pe mami.ro.