„Shadowlands”, fotografii ilustrând impactul dezastrului nuclear de la Fukushima

Greenpeace a lansat luni "Shadowlands", o serie de fotografii despre impactul dezastrului nuclear de la Fukushima, situaţia populației dizlocate de acesta și totodată un semnal de alarmă privind riscul de accidente nucleare prezent oriunde în lume există alte reactoare.
Romania TV
20 feb. 2012, 17:06

Galeria Shadowlands a reunit lucrările fotografului Robert Knoth și ale documentaristei Antoinette de Jong și poate fi vizitată online la adresa www.greenpeace.org/shadowlands. De asemenea, cu ajutorul mijloacelor de social media și al website-urilor proprii, Greenpeace va colecta mesaje de sprijin din partea vizitatorilor pentru populația japoneză afectată.

Dezastrul nuclear de la Fukushima continuă să aibă un impact dramatic asupra mediului înconjurător și asupra vieților tuturor celor ce locuiau în zonă învecinată centralei nucleare, pe o rază mare”, declară fotograful Knoth.

„Am căutat să documentăm acest lucru prin fotografie de peisaj și portete, precum și intervievând persoane din regiunea afectată, o parte dintre aceștia nemaiavând posibilitatea să își reia vreodată viața în locuințele de dinainte de dezastru. Ceea ce am găsit acolo a fost un sentiment profund de înfrângere”, mai spune fotograful.

Încă de la începutul dezastrului, din ziua de 11 martie, o echipă a Greenpeace formată din experți în radiații a început documentarea impactului continuu al contaminării radioactive asupra mediului, hranei și asupra vieții marine, demonstrând că autoritățile japoneze au subestimat efectele accidentului în regiunea Fukushima și nu au informat corect populația.

Subaprecierea dezastrului de către autorități a exacerbat suferința populației din Fukushima”, a declarat Junichi Sato, directorul executiv al Greenpeace Japonia. „Astăzi, guvernul se grăbește să repornească reactoarele, împotriva opiniei publice, demonstrând că nu a învățat nimic din dezastrul de la Fukushima. Sperăm că expoziția noastră să le ofere răgazul necesar pentru a reflecta asupra implicațiilor pe care le va avea această decizie.”

Dezastrul nuclear de la Fukushima a avut loc fiindcă autoritățile japoneze au ales să protejeze industria nucleară și nu populația. Din această cauză, chiar și după un an de la producerea dezastrului, în Japonia oamenii continuă sa fie expuși riscurilor de iradiere. Aceștia nu au fost despăgubiți pentru toate pierderile suferite și nici nu li s-a acordat sprijinul necesar pentru a-și reface viețile,” declară Jan Beranek din cadrul Greenpeace International, coordonatorul campaniei pentru energie. „Aceasta ne amintește că milioanele de oameni care locuiesc în vecinătatea reactoarelor nucleare de pe mapamond sunt supuse exact acelorași riscuri în cazul unui accident nuclear.

Galeria Shadowlands cuprinde peisaje fermecătoare, din care însă lipseste ceva: omul. Peste 150.000 de persoane au fost silite să părăsească zona Fukushima din cauza contaminării radioactive.

Natura a început deja să revendice acele locuri. În zorii zilei, la marginea satelor vin maimuțe în căutarea hranei, pe tarlale umblă mistreți, deasupra minunatului peisaj planează maiestuos berze, dar peste tot e tăcere” adaugă Knoth.

Lansarea de luni reprezintă începutul unei serii de galerii cu fotografiile realizate de Knoth. Colaborarea dintre Knoth și De Jong pe tema dezastrului de la Fukushima continuă seria de lucrări pentru Greenpeace inițiată pentru documentarea efectelor pe termen lung ale dezastrului de la Cernobîl asupra populației din Ucraina.

Greenpeace îi cere guvernului japonez să nu repornească niciun reactor nuclear, făcând totodată un apel global pentru eliminarea riscului reprezentat de reactoarele nucleare.

Strada spre Tsushima. Semaforul şi luminile de pe stradă încă mai funcţionează, deşi zona este părăsită din momentul dezastrului nuclear. Nivelul de radiaţii este de 8-13 microsieverţi pe oră, adică de 52-238 de ori mai mult decât în mod normal.

O fostă grădină privată din Tsushima, acum este părăsită şi neîngrijită. Nivelul de radiaţii este de 10 microsieverţi pe oră, de 125 de ori mai mult decât normalul.

VEZI ALTE FOTOGRAFII, PRECUM ŞI MĂRTURIILE LOCALNICILOR, AICI: www.greenpeace.org/shadowlands

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI