O familie şi-a construit o casă cum sunt cele din Muzeul Satului, undeva în Prahova, scrie adelaparvu.com.
Zidurile casei sunt groase, conform rețetei tradiționale, tocmai pentru a asigura un confort ambiental plăcut la interior, fără să fi fost nevoie să pună materiale izolante moderne. De aceea casa pare mare privită din exterior, dar când ajungi să vezi camerele, constați că sunt mici și intime. Dar e exact cât au nevoie.
Citeşte şi Cum arată casa ecologică modulară care se montează în doar 5 ore FOTO
Într-un fel de aia au și suplimentat locurile de dormit cu anexa din spatele casei, ce include bucătăria de vară. Pe lângă copii lor, soții Tudorache primesc deseori și oaspeți. Dar la interiorul camerelor vara e răcoare, iar iarna e cald și bine, că doar ştiau ţăranii noştri să construiască mult mai eco decât acum.
În plus, aerul de la interior este foarte plăcut, prietenos şi are mirosul acela nostalgic de lemn mocnit în foc. Sobele de teracotă de la interior sunt alimentate cu lemne şi sunt folosite şi pentru gătit (pentru o cafea, un ceai, iar camerele mici sunt perfecte pentru ca familia să stea cu adevărat laolaltă.
Citeşte şi Casa căzută din cer, în care toate obiectele sunt cu susul în jos
Casa are doar două dormitoare, dispuse de o parte și alta a camerei principale, părinţii şi copiii preferă să stea împreună în serile reci, la gura sobei într-o singură cameră, cea care este legată de bucătărie. De aceea sunt două paturi. Și interiorul l-au decorat și mobilat cât mai aproape de tradițional. Ai să vezi cuverturi și covoare țesute de Rozica Miclescu și mobilă simplă, făcută la noi în țară. Au ales și uși din lemn, e adevărat moderne, dar modelul lor se potrivește aici. Prezenţa bucătăriei şi a unei băi sunt singurele „compromisuri” în a respecta întru totul tiparul gospodăriei tradiţionale munteneşti şi este absolut de înţeles acest lucru.
Nimeni în ziua de azi n-ar aprecia şarmul unui wc în curte, mai ales când îţi faci casă nouă, fie ea şi de vacanţă. Stilurile evoluează și ele. Dacă e să faci o casa după un model de la Muzeul Satului, asta nu înseamnă că-l copiezi, ci îl adaptezi contextului și vremurilor, așa cum face și arhitecta Liliana Chiaburu. Mi-a plăcut la nebunie și veranda casei, deși e un soi de terasă, fiind la etaj, deasupra pivniței. Senzațională priveliște se vede de aici.