Românii din diaspora care și-au tăiat buletinul sau pașaportul spun că au ales să protesteze în acest fel față de anularea alegerilor prezidențiale.
Dincolo de implicațiile de ordin legal, cei care își distrug buletinul sau pașaportul pot ajunge și în alte situații extrem de neplăcute.
Este cazul unui român din diaspora care, după ce și-a tăiat buletinul, a abordat o cunoștință pentru a-i cere bani să poată obține un pașaport. A recunoscut că a greșit distrugându-și actul de identitate și că acum nu are altă soluție pentru a se legitima decât să i se elibereze, contra taxelor de rigoare, un pașaport.
Cel abordat a relatat ce s-a întâmplat, inclusiv rugămintea formulată de românul care și-a tăiat buletinul. Rugămintea suna astfel: ”Dă-mi şi mie, te rog frumos, bani să îmi scot un paşaport de la ambasadă. Am crezut că fac multe vizualizări pe tiktok şi fac bani şi am tăiat buletinul”, notează spotmedia.
Clipurile de pe TikTok cu români care își taie buletinul de identitate sau pașaportul au adunat deja câteva sute de mii de vizualizări și mii de comentarii.
Comentariile la astfel de clipuri pot fi încadrate în trei categorii. Prima este aceea de apropare a gestului făcut de unii români din diaspora. O parte a celor care văd clipurile spun că tăierea buletinului este o idee foarte bună și vor face la fel și ei.
Alții spun că nu vor să se complice cu refacerea documentelor de identitate, considerată o problemă birocratică, iar a treia categorie de comentarii vine de la români care dezaprobă distrugerea actelor de identitate, pe motiv că orice formă de protest în cazul de față ar fi, de fapt, inutilă.
Pe românii din diaspora care au dublă cetățenie, distrugerea actului de identitate românesc nu îi afectează foarte mult, deoarece ei se pot folosi de documentele țării unde locuiesc în prezent.
Ceilalți însă, care au doar buletin sau pașaport emis de statul român, vor avea mari probleme dacă plănuiesc să se întoarcă acasă de sărbători și nici nu vor putea vota la următorul scrutin. Asta dacă, firește, nu-și refac până atunci actul distrus.
Trebuie spus și că, pentru ambele categorii menționate mai sus, distrugerea intenționată a actului de identitate poate duce, conform prevederilor în vigoare, la sancțiuni.
Citește și Ce semnificație are purtarea cruciuliței la gât. Puțini oameni știu adevărata valoare a acesteia