Organizaţia Sea Shepherd, cunoscută pentru acţiunile sale curajoase de protejare a balenelor şi delfinilor, spune că pescarii au selectat mai întâi 52 de delfini pe care îi vor vinde acvariilor şi altor clienţi. Printre aceştia se află şi un pui albinos de delfin, a cărui mămică s-ar fi sinucis după ce a fost separată de el, într-un proces brutal, în Taiji.
Mămica delfin s-a scufundat sub apă, însă nu a mai ieşit la suprafaţă, alături de ceilalţi delfini, moment observat de voluntarii Sea Shephard.
Experţii spun că delfinii se sinucid, mai ales în captivitate, din cauza deprimării şi confuziei. În cele mai multe cazuri, delfinii se lovesc cu capul de pereţii acvariului sau pur şi simplu nu mai ies la suprafaţă pentru a respira.
„Voluntarii noştri, Cove Guardians, au fost martori la întâmplarea tragică: mama îndurerată sărea şi îl căuta pe puiul ei, iar în cele din urmă s-a scufundat şi nu a mai ieşit la suprafaţă”, scrie Sea Shepherd pe site-ul său.
„Delfinii sunt extrem de inteligenţi, sunt fiinţe complexe, sociale, cu legături strânse cu familia lor, iar capturarea lor în Taiji rupe aceste legături”, mai scrie Sea Shepherd.
Această teorie este susţinută şi de Ric O’ Barry, un fost dresor de delfini, care este convins că mama delfin s-a sinucis în urma chinului. Barry a devenit activist în anii 1970, după ce unul din delfinii dresaţi de el pentru filmul Flipper, Kathy, a murit în braţele lui.
Puiul albinos a fost transferat la Taiji Whale Museum. „Albinoşii sunt mai uşor de remarcat şi tind să fie atacaţi mai des de prădători. Puiul era protejat de mamă şi de familie. Vom avea mare grijă de el”, a declarat reprezentantul muzeului, Tetsuo Kirihata.
Masacrul anual al delfinilor din Taiji, Japonia, desfăşurat în numele „tradiţiei”, a fost documentat în celebrul film, câştigător al premiului Oscar, „The Cove”.