Maria Sharapova
Vestea că rusoaica a fost depistată pozitiv la un test antidoping după Australian Open a şocat o lume întreagă, după 35 de titluri WTA, dintre care cinci turnee de mare şlem câştigate din 2003 încoace de sportiva de 28 de ani. Numele ei pare că vine în continuarea scandalului declanşat toamna trecută, când Grigori Rodcenkov, şeful laboratorului antidoping din Rusia şi-a dat demisia, după ce a fost acuzat că a luat mită pentru a ascunde faptul că anumiţi sportivi ruşi au folosit substanţe ilegale – fapt dovedit de testele făcute nevăzute.
Desigur, Sharapova trăieşte de la 7 ani în America, nu are nicio legătură cu Rodcenkov. Şi totuşi, Meldoniumul pe care Sharapova l-a luat de zece ani încoace este un medicament antiischemic care îmbunătăţeşte capacitatea de efort fizic, fabricat de Grindeks, o companie farmaceutică din Letonia! Este folosit mai ales în Lituania şi în Federaţia Rusă, iar de la 1 ianuarie 2016 a intrat pe lista substanţelor ilegale. „Am făcut o greşeală uriaşă, nu am ştiut că medicamentul a fost interzis de la 1 ianuarie.
Citeşte şi Simona Halep are trei prietene în circuitul WTA. Ce spune despre Serena Williams şi Maria Sharapova
Mi-am dezamăgit fanii, nu vreau să-mi închei cariera aşa, sper că voi avea din nou şansa să joc. Nu mă retrag”, a spus Maria, care a fost suspendată provizoriu de Federaţia Internaţională de Tenis, Nike renunţând la contractul de imagine în valoare de 20 de milioane de dolari pe care îl avea cu ea. Să fie acesta doar începutul pedepselor? Să nu uităm că Sharapova este şi ambasadoare Porsche, iar cariera sa de femeie de afaceri se bucură de aproape acelaşi succes ca cea de jucătoare de tenis, în 2015 Forbes desemnând-o sportiva cel mai bine plătită din lume.
Lance Armstrong
Cel mai răsunător caz recent de dopaj. Campionul la ciclism, care a câştigat de şapte ori Turul Franţei, a recunoscut pentru prima oară în public în ianuarie 2013, într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, că s-a dopat în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru.
„Voiam să câştig cu orice preţ. Când am fost diagnosticat cu cancer, aş fi făcut orice ca să supravieţuiesc. Am adoptat atitudinea asta şi în ciclism – «cu orice preţ» – iar asta nu a fost un lucru bun”, a explicat el. Reacţia lui a venit după ce în august 2012 a fost personajul principal într-un dosar uriaş pus cap la cap de Agenţia Americană Anti-Doping (USADA), care descria cu minuţiozitate cum Armstrong „a creat cea mai sofisticată şi profesionistă reţea de dopaj” atunci când a concurat în Turul Franţei. „Dacă nu erau acele investigaţii, aş fi negat în continuare dopajul pe acelaşi ton şi cu aceeaşi convingere!”
Vezi pe okmagazine.ro ce alți sportivi au trișat!