În urma evaluărilor demarate la 17 noiembrie 2010, ANI a constatat că Belacurencu se află, începând cu data de 19 decembrie 2008 şi până în prezent, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut atât calitatea de senator în Parlamentul României, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL Tulcea, încălcând, astfel prevederile legale, transmite Mediafax.
Trifon Belacurencu exercită, în prezent, mandatul de senator în Parlamentul României.
Totodată, el deţine funcţia de asociat în cadrul SC ALCEDO SRL Tulcea (începând cu data de 4 martie 2005), de asociat şi administrator în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL Tulcea (începând cu data de 8 august 2005) şi de fondator al SC VALCONS SA (începând cu data de 26 aprilie 2002).
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, „calitatea de senator este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale”.
De asemenea, ANI arată că sunt indicii referitoare la posibila săvârşire de către senatorul Trifon Belacurencu a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, ca urmare a nedeclarării adevărului obiectiv în declarațiile de interese depuse la data validării mandatului și în declarațiile depuse în anii 2009, 2010 și 2011, cu privire la deţinerea unei funcţii incompatibile cu calitatea sa de Senator în Parlamentul României.
Potrivit ANI, Trifon Belacurencu „a disimulat în mod intenţionat, menționând în declaraţiile de interese calitatea de asociat în cadrul SC DOBROGEA GAZ SRL, deşi, în realitate, deţinea şi calitatea de administrator în cadrul aceleiaşi societăţi, aspect care atrage incompatibilitatea cu funcţia de senator în Parlamentul României”.
Astfel, ANI a sesizat Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie de Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către senatorul Belacurencu a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul penal.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.