Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina este numele dat durerii în piept care apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge oxigenat. Acest tip de durere este resimțit diferit de pacienți, de la o simplă presiune sau apăsare, până la senzația de gheară în piept. Durerea poate apărea și în umeri, brațe, gât, maxilar sau spate. Uneori, angina poate fi confundată cu o probleme digestive sau crize biliare.
Romania TV
27 ian. 2020, 11:31
Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina nu este o boală ci un simptom al unei afecțiuni cardiace, de cele mai multe ori boala coronariană. Există mai multe tipuri de angina – dar, în general ne referim la angina stabilă și angina instabilă, angina variabilă și angina microvasculară, care apare mai ales la femei”, spune dr Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

Angina apare atunci când arterele coronare, vasele de sânge care transportă sângele către inimă, sunt îngustate și mușchiul cardiac nu mai primește suficient sânge cu oxigen. Acest fenomen se numește ischemie miocardică sau boala cardiacă ischemică.

Hipertensiunea arterială și fumatul, printre factorii de risc

Factorii de risc pentru boala cardiacă ischemică, ce are ca simptom angina pectoralăsunt aceiași cu cei pentru bolile de inimă. Printre aceștia, cei mai importanți sunt fumatul, nivelul mare de colesterol din sânge, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și sindromul metabolic. Odată cu înaintarea în vârstă, după 45 de ani, în cazul bărbaților și după 55, în cazul femeilor, riscul apariției anginei crește.

Un alt factor important de risc este istoricul familial: în cazul persoanelor care au în familie rude care suferă de afecțiuni cardiace.

Coronarografia – cea mai eficientă metodă de diagnostic

Persoanele care suferă de dureri în piept ar trebui să consulte un medic cardiolog. Acesta va stabili dacă este vorba despre angină. În acest caz, medicul va recomanda efectuarea unei coronarografii, pentru a se vedea starea arterelor coronare. Dacă angina este instabilă este recomandat tratamentul de urgență, pentru a preveni un infarct miocardic acut. Cea mai eficientă metodă de diagnostic este angiografia coronariană sau coronarografia. Aceasta se realizează într-un centru de angiografie, cu ajutorul razlelor X. Pacientul este anesteziat iar medicul îi introduce în artera de la picior sau de la mână o teacă foarte subșire prin care înaintează un cateter până la nivelul arterelor care alimentează inima. Prin acest cateter se injectează o substanță de contrast care pune în evidență punctele unde arterele coronare sunt îngustate. Dacă aceste îngustări sunt severe, medicul cardiolog poate decide deschiderea saudilatarea arterelor cu ajutorul unor baloane sau stenturi. Această procedură se numește angioplastie coronariană.

Pacienților care suferă de angină pectorală li se recomandă controlul la medicul cardiolog de două ori pe an. La ARES se efectuează proceduri de diagnostic prin coronarografie în București, Cluj, Constanța și Pitești.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Anca Dimancea a dezvăluit zodiile care vor avea cea mai bună lună din an. Prosperitate pentru 3 nativi, norocul e de partea lor
Capital.ro
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
Oferta momentului în magazinele Profi. Românii fac cozi
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Secretul unui ou făcut perfect. Nu e atât de simplu
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...