Zile de foc în sud-estul Europei, unde populaţia trebuie să facă faţă unor schimbări bruşte de temperatură, cu amplitudini chiar de peste 20 de grade în decurs a două zile. Deja s-au înregistrat recorduri de temperatură pentru această perioadă din an, cum este cazul oraşului Belgrad, unde joi mercurul din termometre a urcat până la 38,7 grade Celsius. Este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna iunie în capitala Serbiei, de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1888. Veciul record data de mai bine de 100 de ani, din 1918, şi era de 38 de grade.
Valul de căldură a lovit şi Muntenegru, ţară unde temperaturile au trecut joi în premieră de 40 de grade Celsius în acest an, fiind consemnate 40,3 grade la Danilovgrad şi 40,3 grade în capitala Podgorica. De remarcat că valoarea de la Danilovgrad este cu doar 0,2 grade mai mică decât recordul naţional înregistrat în luna iunie în Muntenegru. Şi Slovacia a fost cu doar 0,2 grade sub recordul naţional, cu 38 de grade la Muzla (recordul datează din 30 iunie 2012, la Slovenský Grob fiind înregistrate 38,2 grade Celsius).
În schimb recordul naţional de căldură pe luna iunie a fost bătut în Malta, unde la Aeroportul Internaţional Luqa şi la Gudja s-au înregistrat 40.2 grade Celsius, cu 0,1 mai mult decât vechiul record, înregistrat în 1997, la Luqa şi (semioficial), în 2007, la Balzan. Şi în Ungaria vecină televiziunile au avut breaking news în urmă cu câteva ore, pentru prima oară în istorie temperaturile trecând de 40 de grade în această lună. S-a întâmplat la Fülöpháza (lângă Kecskemét), cu 0,1 grade peste recordul naţional precedent, după cum informează 24.hu.