Arthur și Bernardo Lima s-au născut cu craniopagus, o malformație extrem de rară în care gemenii au fost uniți la nivelul craniului, în partea de sus a capului. Cei doi frați au trăit uniți aproape patru ani. Și-au petrecut primii ani din viață stând într-o cameră echipată din spital, cu un pat personalizat.
Abia acum, cei doi frați au șansa să se privească unul pe celălalt pentru prima dată, după cele nouă intervenții complicate prin care au trecut.
Intervențiile chirurgicale au culminat cu operația maraton de separare, care a durat 23 de ore. Organizația medicală de caritate, Gemini Untwined, din Londra, care a ajutat la efectuarea procedurii, a descris-o ca fiind „cea mai dificilă și complexă separare realizată până în prezent”, având în vedere că gemenii împărțeau mai multe vene vitale.
„A fost cea mai dificilă, complexă, și provocatoare intervenție chirurgicală din cariera mea. Nimeni nu a crezut că este posibil, la început. Salvarea ambilor gemeni este o realizare istorică”, a declarat neurochirurgul Gabriel Mufarrej, de la Paulo Niemeyer State Brain Institute (IECPN) din Rio de Janeiro, unde a fost efectuată procedura.
La operații au participat aproape 100 de angajați ai echipei medicale, care s-au pregătit cu ajutorul realității virtuale. Neurochirurgul britanic Noor ul Owase Jeelani, chirurgul principal de la Gemini Untwined, a numit sesiunea de pregătire „chestii din epoca spațială”.
„Este minunat, este absolut minunat să vezi anatomia și să faci operația înainte de a pune copiii în pericol. Să realizăm acest lucru cu ajutorul realității virtuale a fost ceva într-adevăr de genul Om-pe-Marte”, a declarat medicul pentru agenția britanică de știri PA.
Gemenii se recuperează bine într-un spital din Rio de Janeiro și vor avea nevoie de o perioadă de șase luni de vindecare. Băieții ar putea avea nevoie de proceduri suplimentare pe măsură ce se dezvoltă. Vorbitul va fi cel mai dificil pentru ei. Bernardo are și un deficit motor pe partea dreaptă.
„Vor avea nevoie de ceva timp pentru a ajunge în punctul în care ne dorim să fie. Dar eu cred în ei”, a mai spus medicul.
Citește și Vaccin împotriva variolei maimuţei, autorizat de Uniunea Europeană